#Vijesti-eu

Održan panel „Mladi i budućnost obrazovanja“ u okviru Konferencije o budućnosti Europe

9

Rujan

Objavljeno

Konferenciju o budućnosti Europe čini niz rasprava koje vode građani kako bi se omogućilo ljudima iz cijele Europe da podijele svoje ideje i doprinesu oblikovanju zajedničke budućnosti. Doprinos Konferenciji dan je i u Puli 7. rujna 2021. održavanjem panela „Mladi i budućnost obrazovanja“.

Panel raspravu otvorila je voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Simeonova Stančić te istaknula da „Europske institucije – Europski parlament, Vijeće i Europska komisija – predani su slušanju javnosti kako bi, prema dobivenim preporukama mogli poduzeti daljnje korake na reformi Europske unije“, a zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak pozvala je sve mlade da se registriraju na višejezičnu digitalnu platformu Konferencije i iskažu svoje stajalište o temama koje ih najviše interesiraju kako bi zajedno mogli graditi budućnost Europe.

Glavak je u svom izlaganju također istaknula važnost povezanosti obrazovanja i tržišta rada te naglasila da je ulaganje u digitalne vještine nove generacije ključno za njihovu zapošljivost u desetljeću digitalne i zelene transformacije. Istaknuta tema bila je i mobilnost u sustavu obrazovanja te je predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Vesna Bedeković napomenula da je u Hrvatskoj stopa sudjelovanja u programu Erasmus još uvijek niža od prosjeka EU što je djelomično posljedica toga što potpore u sklopu navedenog programa pokrivaju samo jedan dio troškova boravka studenta u inozemstvu te je iz tih razloga resorno ministarstvo proširilo kategorije studenata koji imaju pravo na poseban dodatak na potporu.

Na temelju rasprava poput ovoga panela „Mladi i budućnost obrazovanja“, ali i rasprava na spomenutoj višejezičnoj digitalnoj platformi Konferencije na kojima mogu sudjelovati svi građani, Europska komisija, Europski parlament i Vijeće EU do proljeća 2022. donijet će zaključke pomoću kojih će se oblikovati smjernice za budućnost EU.

Izvor: HINA

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice