#Vijesti-eu

OBNOVLJIVA ENERGIJA I ENERGETSKA UČINKOVITOST NA AGENDI EUROPSKOG PARLAMENTA

9

Studeni

Objavljeno

Europski parlament će idući tjedan glasati o novim ciljevima EU-a za korištenje obnovljivih izvora energije te veću energetsku učinkovitost.

Prema novim pravilima o kojima su se dogovorili predstavnici Parlamenta i država članica, najmanje 32 posto energetske potrošnje u EU-u 2030. mora biti iz obnovljivih izvora, kao što su sunce i vjetar. Države članice također trebaju osigurati da najmanje 14 posto goriva u sektoru prometa dolazi iz obnovljivih izvora.

Izvjestitelj José Blanco López (S&D, Španjolska) poručuje: „Do 2050. želimo stvoriti gospodarstvo neovisno o ugljičnim gorivima. Ovo je korak prema ostvarenju ciljeva iz Pariškog klimatskog sporazuma koji će pomoći u smanjenju emisija i biti dio odgovora na izazove pred kojima stoji čovječanstvo.“

EU se slaže da energetsku učinkovitost treba povećati za 32,5 posto do 2030. i olakšati kućanstvima da samostalno stvaraju, spremaju i troše zelenu energiju.

Prema novim pravilima građani i poduzeća uštedjet će na potrošnji, a osim manjih računa za struju doprinijet će smanjenju emisija stakleničkih plinova.

Zastupnici će glasati o čistoj energiji na plenarnoj sjednici, nakon čega će odluka otići na Vijeće.

Izvor: Europski parlament

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice