#Vijesti-eu

NOVI EUROBAROMETAR – PODRŠKA EUROPLJANA ČLANSTVU U EU

25

Travanj

Objavljeno

Posljednji rezultati Eurobarometra, prema istraživanju provedenom od 19. veljače do 4. travnja 2019. na uzorku od 27.973 ispitanika u svim državama članicama, prikazuju kontinuiranu podršku Europskoj uniji. Više od dvije trećine Europljana 68% vjeruje kako njihova zemlja ima koristi i profitirala je od članstva u Europskoj uniji. Također, prema drugom fundamentalnom indikatoru 61% građana EU je izrazilo potporu članstvu što je rezultat koji je posljednji put zabilježen prije usvajanja Ugovora iz Maastrichta (1992. godine). Međutim, s druge strane sve više Europljana, njih 27% su nesigurni ili nezadovoljni po pitanju članstva u EU.

Iako podatci pokazuju kako sve više građana Europske unije postaje nezadovoljno po pitanju članstva, ipak 7 od 10 Europljana se izjasnilo kako bi na potencijalnom referendumu u svojim zemljama glasalo za ostanak u EU. Unatoč pozitivnom stavu prema Europskoj uniji građani smatraju da politike ne idu u dobrom smjeru kako u samoj EU tako i u zemljama članicama.

Većina građana želi vidjeti snažniju ulogu Europskog parlamenta u budućnosti, iako u isto vrijeme smatraju kako njihov glas vrijedi više u njihovim zemljama nego u EU. Kao glavne i najvažnije teme za njih u tekućoj izbornoj kampanji, istaknuli su ekonomski razvoj i rast te borbu protiv nezaposlenosti. U kontekstu predstojećih EU izbora 35 % birača se izjasnilo da će sigurno izaći na izbore.

Cjelokupno izvješće Eurobarometra dostupno na poveznici.

Izvor: www.europarl.europa.eu

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice