#Vijesti-eu

NOVI EUROBAROMETAR – IMIGRACIJE I KLIMATSKE PROMJENE GLAVNI SU PRIORITETI EU

14

Siječanj

Objavljeno

Eurobarometar je 20. prosinca 2019. objavio novo istraživanje u kojem navodi kako su imigracije i klimatske promjene i dalje glavni prioriteti na razini EU-a.

Prema istraživanju Eurobarometra, povjerenje EU i dalje je stabilno (43%) unatoč blagom smanjenju od proljeća za jedan postotni bod. Povjerenje u EU je za 9 postotnih bodova veće nego povjerenje u nacionalne vlade i nacionalni parlament koje iznosi 34% za oboje.

U 18 država članica velika većina je objavila da ima povjerenje u EU. Najveći nivo povjerenja u EU imaju Litva (66%), Danska (63%) i Bugarska (60%). U Hrvatskoj 43% ispitanika ima povjerenje u EU, 50% se izjasnilo kako ne vjeruju EU, a ostalih 7% ispitanika se nije izjasnilo. Najniži nivo povjerenja imaju Velika Britanija (29%), Francuska (32%) i Grčka (34%).

Na nacionalnoj razini, povjerenje u EU povećalo se u 12 država članica, s  najvećim povećanjem predvodi Bugarska (60%, povećanje za 5 postotnih bodova) i Rumunjska (57%, povećanje za 5 postotnih bodova). Povjerenje u EU smanjilo se u 15 država članica, najznačajnije smanjenje od 13 postotnih bodova u Cipru.

Više od trećine europskih građana (34%) smatra imigracije najvažnijim problemom s kojim se EU suočava. Na drugom mjestu problema koji su zabrinuli europske građane nalaze se klimatske promjene (24%), od proljeća 2017. zabrinutost za klimatske promjene porasla je za 16 postotnih bodova. Osim imigracija i klimatskih promjena građani su zabrinuti za ekonomsku situaciju koja se nalazi na trećem mjestu, slijede terorizam i stanje javnih financija država članica. Građani su iskazali svoju zabrinutost za okoliš, nezaposlenost, utjecaj EU u svijetu, rast cijena/inflacije/troškova života, kriminal, opskrba energijom, oporezivanje i mirovine.

 

Na nacionalnoj razini, zdravstvo i socijalna sigurnost nalaze se na prvom mjestu problema, slijede okoliš, klimatske promjene i energetska pitanja te nezaposlenost, rast cijena/inflacija/troškovi života.

Što se tiče Europskog zelenog plana građani su istaknuli da bi glavni ciljevi Europskog zelenog plana trebali biti razvoj obnovljive energije (54%) i borba protiv plastičnog otpada i rješavanje pitanja jednokratne uporabe plastike (53%).

Istraživanje je pokazalo kako i dalje postoji kontinuirana potpora Europskoj ekonomskoj i monetarnoj uniji s jedinstvenom valutom (76% potpore, bez promjena) nakon što se ta potpora kontinuirano povećavala u razdoblju od proljeća 2016 do proljeća 2019. U trećem uzastopnom istraživanju, 62% europskih građana podržava euro.

Više od tri četvrtine (78%) europskih građana podržava mjere EU-a za poboljšanje ravnopravnosti žena i muškaraca na radnom mjestu.

Cjelokupno izvješće Eurobarometra dostupno na poveznici.

Izvor: https://ec.europa.eu/

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice