#Vijesti-eu

Novi akcijski plan za dodatnu potporu carinskim tijelima EU-a u zaštiti prihoda, blagostanja i sigurnosti EU-a

29

Rujan

Objavljeno

Europska komisija  je 28. rujna 2020. godine objavila novi akcijski plan za carinsku uniju s nizom mjera za pametnije, inovativnije i učinkovitije carine EU-a sljedeće četiri godine. Najavljenim mjerama ojačat će se carinska unija kao temelj jedinstvenog tržišta. Potvrdit će se i njezina važna uloga u zaštiti prihoda EU-a te sigurnosti, zdravlja i blagostanja građana i poduzeća EU-a.

Carinska unija EU-a, koja je 2018. proslavila 50 godina postojanja, jedinstveno je carinsko područje na kojem se primjenjuje zajednički skup pravila. U okviru carinske unije EU-a carinska tijela država članica odgovorna su za provedbu sve brojnijih različitih provjera.

Predsjednica von der Leyen u svojim je političkim smjernicama najavila da carinsku uniju treba podići na sljedeću razinu, prije svega integriranim europskim pristupom upravljanju rizicima u carinskim pitanjima, čime se podupiru učinkovite provjere u državama članicama EU-a. Upravo se to postiže današnjim akcijskim planom.

Povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni izjavio je: “Carinska unija EU-a jedno je od prvih konkretnih postignuća europske integracije. Već više od pet desetljeća pomaže u zaštiti Europljana i odvijanju trgovine preko naših granica, koje su jake samo onoliko koliko je jaka njihova najslabija karika. S obzirom na nove izazove s kojima se danas suočavamo moramo se pobrinuti da naša carinska pravila budu pametnija i da bolje funkcioniraju za države članice, građane i zakonita poduzeća. To zahtijeva bolju upotrebu podataka, kvalitetnije alate i opremu, ali i više suradnje unutar EU-a i s carinskim tijelima partnerskih zemalja. Potrebno je i točnije predviđanje kako bismo u području carina EU-a imali čvrste temelje za budućnost. Današnjim planom utvrđujemo kako ćemo carinsku uniju podići na sljedeću razinu”.

Novi akcijski plan uključuje niz inicijativa u područjima kao što su upravljanje rizicima, upravljanje e-trgovinom, promicanje usklađenosti i jedinstveno djelovanje carinskih tijela.

  • Upravljanje rizicima: akcijski plan posebno je usmjeren na poboljšanje dostupnosti, upotrebe i analize podataka u carinske svrhe. Oslanja se na inteligentni nadzor opskrbnih lanaca koji se temelji na procjeni rizika i uspostavu novog analitičkog centra unutar Komisije za prikupljanje, analizu i razmjenu carinskih podataka koji mogu poslužiti kao temelj za donošenje ključnih odluka, pomoći carinskim tijelima u utvrđivanju slabih točaka na vanjskim granicama EU-a i pomoći u upravljanju velikim budućim krizama.
  • Upravljanje e-trgovinom: u svrhu upravljanja e-trgovinom i svladavanja izazova koji iz nje proizlaze postrožit će se obveze pružatelja platnih usluga i platformi za internetsku prodaju kako bi se pomoglo u borbi protiv carinskih i poreznih prijevara u e-trgovini.
  • Promicanje usklađenosti: predstojećom inicijativom „jedinstveno sučelje” zakonitim poduzećima olakšat će se obavljanje graničnih formalnosti na jedinstvenom portalu. Carinskim tijelima omogućit će se bliža suradnja u obradi, dijeljenju i razmjeni informacija te bolja procjena rizika.
  • Jedinstveno djelovanje carinskih tijela: u akcijskom planu detaljno se opisuje uvođenje moderne i pouzdane carinske opreme u okviru sljedećeg proračuna EU-a. Osnovat će se nova skupina za razmatranje sastavljena od predstavnika država članica i poduzeća. Ta će skupina pomoći u pripremi za buduće krize i izazove, kao što su neočekivana globalna kretanja i budući poslovni modeli.

Izvor: Europska komisija

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice