#Vijesti-eu

NOVA UREDBA O EUROPSKIM SNAGAMA SOLIDARNOSTI

9

Listopad

Objavljeno

Uredba (EU) 2018/1475 Europskog parlamenta i Vijeća od 2. listopada 2018. o utvrđivanju pravnog okvira Europskih snaga solidarnosti objavljena je 5. listopada 2018. godine kao preduvjet za staranje financijskih instrumenata za financiranje solidarnog djelovanja mladih diljem Europe.

“Solidarnost među građanima Unije i među državama članicama jedna je od općih vrijednosti na kojima je Unija izgrađena. Ta zajednička vrijednost usmjerava djelovanja Unije i pruža joj nužno jedinstvo za suočavanje s trenutačnim i budućim društvenim izazovima, koje su mladi Europljani voljni pomoći rješavati iskazivanjem solidarnosti na djelu. Solidarnost također potiče interes mladih za zajednički europski projekt.” – navedeno je na samom početku Uredbe.

Svrha programa Europske snage solidarnosti jest pružiti mladima mogućnosti sudjelovanja u visokokvalitetnim aktivnostima solidarnosti sa snažnom europskom dimenzijom, kao način na koji se može doprinijeti jačanju kohezije, solidarnosti, socijalne uključenosti i demokracije u zemljama sudionicama u korist lokalnih zajednica, uz istodobno poboljšanje njihovog kapaciteta za osobni razvoj, što će ojačati njihovo samopouzdanje, samostalnost i motivaciju za učenje, kao i potaknuti njihov obrazovni, socijalni, umjetnički, jezični, kulturni, građanski i profesionalni razvoj, kao i olakšati njihovo aktivno građanstvo, zapošljivost i prijelaz na tržište rada.

Uredbom se utvrđuje i financijska omotnica za razdoblje od 2018. do 2020. godine, u iznosu od 375 600 000 eura. Time će se poticati države članice na podupiranje i organizaciju volontiranja, stažiranja, zapošljavanja i umrežavanja mladih u projektima solidarnoga djelovanja. Čitavu Uredbu možete pročitati ovdje.

Izvor: Agencija za mobilnost i programe Europske unije

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice