#Vijesti-eu

NEMA DOGOVORA O PRORAČUNU EU ZA 2019. GODINU

21

Studeni

Objavljeno

Vijeće Europske unije i Europski parlament su 19. studenoga 2018. godine završili pregovore o proračunu Unije za 2019. godinu, a bez da su postigli dogovor. Zaključili su da ne mogu premostiti razlike izražene između ova dva proračunska tijela. Sada je na potezu Komisija koja mora predložiti novi prijedlog proračuna do kraja studenoga, a ukoliko se isti ne donese do početka sljedeće godine, primjenjivat će se sustav privremene dvanaestine. To znači da se svaki mjesec ne može potrošiti više od jedne dvanaestine proračunskih sredstava odobrenih za prethodnu, 2018. godinu.

Vijeće je izrazilo žaljenje što se nije postigao dogovor tijekom razdoblja mirenja, iako je uvjereno da će proračun biti donesen do kraja godine. Vijeće nije bilo sklono prijedlogu Parlamenta da se neiskorištena sredstva iz 2017. godine za ulaganje u program Obzor 2020, jer je smatralo da će se time stvoriti presedan korištenja i realociranja sredstava s nepoznatim konzekvencama na budućnost. Europski parlament je također predložio manja izdvajanja za izbjegličke kampove u Turskoj, koja bi trebala iznositi dvije milijarde eura.

Proračun za 2019. godinu usko je povezan i s procesom donošenja novog višegodišnjeg financijskog okvira za period od 2021. do 2027. godine, zbog čega je od iznimne važnosti iznjedriti kvalitetno proračunsko rješenje.

Izvor: Europsko vijeće i Vijeće Europske unije

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice