#Vijesti-eu

Na raspolaganju 1,3 milijardi kuna putem aktualnih natječaja Programa ruralnog razvoja

17

Ožujak

Objavljeno

Objavljeno je 15 natječaja iz Programa ruralnog razvoja ukupne vrijednosti 1,3 milijarde kuna, osiguranih za ulaganja u sektore od strateške važnosti za hrvatsku poljoprivredu, pri čemu se nude brojne investicijske mogućnosti, između ostalog, za posebno osjetljiv sektor stočarstva.

Osigurana su sredstva za strateški značajna ulaganja u skladišne kapacitete za žitarice i uljarice u iznosu od 250 milijuna kuna, za investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja 150 milijuna kuna te za sjemensku i rasadničku proizvodnju 70 milijuna kuna. Za ulaganja u tov svinja osigurano je 200 milijuna kuna, a za izgradnju/rekonstrukciju i opremanje objekata za životinje s izmuzištem u sektoru mliječnog govedarstva 150 milijuna. Za stočarski sektor osigurano je i 67 milijuna kuna za zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva.

Za ulaganja u korištenje obnovljivih izvora energije osigurana su sredstva iz Instrumenta Europske unije za oporavak (EURI) u iznosu većem od 141 milijuna kuna. Za pomoć potresom pogođenim poljoprivrednicima na Banovini kreirana su tri ubrzana natječaja Mjere 5, pri čemu je posljednji u tijeku, vrijedan 100 milijuna kuna. Uz to, otvoren je i Natječaj vrijedan 20 milijuna kuna za obnovu poljoprivrednog potencijala narušenog elementarnim i prirodnim nepogodama koje ne uključuju potres.

U svrhu povećanja učinkovitosti u predindustrijskoj preradi drva otvoren je Natječaj vrijedan 147 milijuna kuna, za potporu lokalnim akcijskim grupama tri natječaja ukupne vrijednosti veće od 23 milijuna kuna, kao i Natječaj vrijedan 3 milijna kuna uz pomoć kojeg će se poljoprivrednicima pružiti potpora za sudjelovanje u sustavima kvalitete. Otvoren je i natječaj za Mjeru koja se odnosi na očuvanje, održivo korištenje i razvoj genetskih izvora u poljoprivredi za što su osigurana sredstva u iznosu od 10 milijuna kuna.

Pregled otvorenih natječaja nalazi se na poveznici.

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice