#Vijesti-eu

NA DAN EUROPE – IZVANREDNI SUMMIT ŠEFOVA DRŽAVA EU U RUMUNJSKOJ

9

Svibanj

Objavljeno

Danas 09.05.2019. na Dan Europe u rumunjskom Sibiuu sastaju se šefovi država ili vlada zemalja Europske unije. Povodom summita predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk najavio je predlaganje Deklaracije iz Sibiua, koja bi iskazala ujedinjenost Europe i poslala poruku jedinstva.

Deklaracija za koju se predviđa da će biti prihvaćena te da će se na nju obvezati svi predstavnici država članica trebala bi sadržavati slijedeća načela i zadaće: branjenje jedne i cjelovite Europu, čuvanje europskog način života, jačanje jedinstva i solidarnosti u dobru i u zlu, uvijek nastojati doći do zajedničkih rješenja, jačanje i čuvanje demokracije i vladavine prava, nastojati postići rezultate u područjima koja su važna za građane, osigurati potrebne alate i sredstva za ispunjenje ambicija i ciljeva, držati se načela pravednosti bilo da je riječ o tržištu rada, blagostanju, gospodarstvu ili digitalnoj transformaciji, osigurati budućnost za nove naraštaje Europljana, investirati u mlade, štititi građane koristeći svoju “meku i tvrdu moć” u suradnji s međunarodnim partnerima te da će Europa biti odgovoran globalni lider u razvijanju međunarodnog poretka utemeljenog na pravilima, u čuvanju okoliša i borbi protiv klimatskih promjena.

U okviru Summita očekuje se i rasprava o postupku kojim će se birati čelnici institucija EU nakon izbora i usuglašenje okvira Strateške agende za razdoblje 2019-2024 temeljem kojeg će se raditi na njezinu nacrtu, a koji bi trebao biti prihvaćen na summitu u lipnju.

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice