#Vijesti-eu

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU u gostovanju na Dnevniku Nove TV govorila o obnovi Zagreba i izazovima koji očekuju hrvatsko gospodarstvo u narednom razdoblju

24

Kolovoz

Objavljeno

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak je 21. kolovoza 2020. godine u Dnevniku Nove TV govorila kako se sredstva za obnovu Zagreba iz Europskog fonda solidarnosti očekuju do kraja godine jer se očekuje odluka komisije o dodjeli preostalih 500 milijuna eura, koliko se uspjelo ispregovarati, a odluka bi trebala biti donesena u listopadu.

Na pitanje kojim će se konkretno projektima spašavati gospodarstvo i proračun, ministrica odgovara: “Očekivana sredstva od 22 milijarde eura značit će puno za naš proračun, to je 166 milijardi kuna, nešto više od jednog državnog proračuna”, kazala je ministrica, te dodala kako se treba držati smjernica Europskog semestra i Europske komisije o nacionalnim reformama pa kazala kako treba ojačati javnu upravu, digitalizaciju, gospodarstvo i rasterećenje gospodarstva kroz fiskalne i parafiskalne namete. Što se tiče konkretnih projekatau prioritete će staviti projekte poput jačanja zdravstvenog sustava i izgradnje KBC-a u Osijeku te Splitu i izgradnju Nacionalne dječje bolnice u Zagrebu.

Gospodarstvo će se pokušati očuvati sredstvima iz Fonda za oporavak odakle ćemo zadržati mjere za očuvanje likvidnosti i radnih mjesta, ali i investicijskog potencijala, najavila je ministrica te dodala: “Pripremamo izmjenu karte regionalnih potpora kako bi poduzetnici s područja pet slavonskih županija, Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Bjelovarsko-bilogorske županije imali dodatnih 25 posto više sredstava za provedbu svojih investicijskih projekata”.

U plan oporavka osigurano je 200 milijuna eura za ruralni razvoj i razvoj poljoprivrede, odgovara na pitanje tko može jamčiti da će se projekti realizirati kad je upravo zbog korone zapela izgradnja hladnjača i distribucijskih centara.

“Među prioritetima su izgradnja distributivnih centara za voće i povrće diljem svih županija. Plan ministarstva je bilo organizirati 20 takvih centara. Centri koji sada imaju kompletnu dokumentaciju, koji su spremni s dozvolama, oni mogu krenuti u realizaciju. Od tih 9,4 milijarde eura, to su projekti koji moraju krenuti u realizaciju 2021. i 2022. godine. Tu nema puno vremena ni puno prostora. Moramo se ubrzati svi zajedno”, ističe.

Ministrica kaže da ćemo tek za dvije godine znati koliki je postotak sredstava Hrvatska povukla iz Europske unije. “Bitno je da smo na 99,2 posto ugovorenosti, dakle 10,6 milijardi eura. Nešto više od 80 milijardi kuna je ugovorenih projekata, projekti su u tijeku posljednje dvije godine i bit će još dvije godine. Nakon toga ćemo znati koji imamo postotak povučenih sredstava”.

“Poduzetnici koji su podnijeli zahtjeve i ispunjavaju uvjete, dobit će sredstva, uvjerava te dodaje kako su ciljevi jasni.

“Završava se VFO, imamo dodatne tri godine da sredstva utrošimo. Sve što imamo na raspolaganju mora biti ugovoreno do kraja godine, vidjet ćemo i više od toga kako bismo bili sigurni da u sljedeće dvije godine imamo 100 posto povlačenje sredstava iz Fondova Europske unije, to nam je krajnji cilj”, kaže i ističe kako je potrebna suradnja svih resora.

Izvor: Nova TV

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice