#Vijesti-eu

Medijski pluralizam u Europi

24

Srpanj

Objavljeno

Prema neovisnoj studiji Centra za medijski pluralizam i slobodu medija došlo je do opće stagnacije ili pogoršanja pokazatelja u pogledu rizika za medijski pluralizam u svim obuhvaćenim zemljama (27 država članica EU-a te Ujedinjenoj Kraljevini, Albaniji i Turskoj). U studiji se prvi put uzeo u obzir učinak digitalnog razvoja, fizičke i digitalne prijetnje te napadi na novinare, njihovi radni uvjeti, ali i pitanja kao što su pluralizam tržišta, politička neovisnost i društvena uključivost.

Potpredsjednica Komisije za vrijednosti i transparentnost Věra Jourová izjavila je “Ova je studija znak za uzbunu. Moramo bolje zaštititi novinare i povećati transparentnost i pravednost u internetskom svijetu, posebno u kontekstu političkih kampanja. Također moramo podupirati medijski sektor koji je snažno pogođen krizom uzrokovanom COVID-om 19, poštujući pritom njegovu neovisnost. Komisija ne može pobijediti u toj borbi bez pomoći. Oslanjam se na države članice da pomognu preokrenuti taj trend”.

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton izjavio je “Alat za praćenje medijskog pluralizma ističe mogućnosti koje donosi digitalna transformacija i koju mediji moraju iskoristiti, kao i izazove te transformacije, od potencijalne uloge internetskih platformi do digitalne sigurnosti novinara i medijskih djelatnika. S obzirom na to da kriza dodatno ubrzava te trendove, rješavat ćemo ih na temeljit način kako bismo potaknuli oporavak medijskog ekosustava”.

Rezultati studije važan su izvor informacija za prvo izvješće o vladavini prava predviđeno za rujan, koje će se posebno baviti medijskim pluralizmom. Rezultati će se uvrstiti i u akcijski plan za europsku demokraciju (u tijeku je javno savjetovanje), akcijski plan za medijski i audiovizualni sektor te zakon o digitalnim uslugama (u tijeku je javno savjetovanje) koji će biti predstavljeni kasnije ove godine.

Osim toga, Komisija je objavila i studiju o zlouporabi zakona o kleveti (strateške tužbe protiv sudjelovanja javnosti, SLAPP-ovi) kojima se ugrožava rad novinara. Komisija će se prilikom planiranja djelovanja u ovim područjima voditi ovom studijom i povratnim informacijama koje će se prikupiti o SLAPP-ovima u okviru javnog savjetovanja o akcijskom planu za europsku demokraciju.

Izvor: Europska komisija

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice