#Vijesti-eu

Lansiran financijski instrument “ESIF Fond rizičnog kapitala”

23

Travanj

Objavljeno

Potpisivanjem Sporazuma o financiranju razine II Fil Rouge Capital i Europskog investicijskog fonda 18. travnja 2019. lansiran je financijski instrument “ESIF Fond rizičnog kapitala”. Ovom suradnjom Fil Rouge Capital postao je upravitelj fonda te je preuzeo obvezu prikupljanja privatnog kapitala, koji će se paralelno uz dodijeljena sredstva iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova ulagati u poduzetnike, kao krajnje primatelje financijskog instrumenta.

“ESIF Fond rizičnog kapitala” novi je financijski instrument na hrvatskom tržištu, a je namijenjen poticanju razvoja isključivo hrvatskih poduzetnika početnika (Start-upova). Ukupna vrijednost programa je preko 42 milijuna eura, od kojih je 35 milijuna eura osiguralo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta iz Prioritetne osi 3 “Poslovna konkurentnost” u okviru OPKK 2014 – 2020.

Potpisom navedenog ugovora Fil Rouge Capital ujedno je preuzeo i obvezu ulaganja u mlada, inovativna i brzo rastuća poduzeća kao i prikupljanja privatnog kapitala.

Direktor upravljanja mandatima vlasničkih ulaganja EIF-a Jacques Darcy objasnio je kako će ovaj Fond imati dva dijela financiranja. “Onaj nešto manji dio od 10 do 50 tisuća eura bit će namijenjen inovativnim startupima koji tek kreću ili imaju poslovno ideju, dok je drugi dio namijenjen tvrtkama koje već posluju, prošle su ranu fazu razvoja i rade na usavršavanju već postojećeg proizvoda. Takvim tvrtkama će na raspolaganju biti investicije i do 1,5 milijuna eura”, istaknuo je Darcy te izrazio veliko zadovoljstvo suradnjom EIF-a s Vladom Republike Hrvatske.

Izvor: strukturnifondovi.hr

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice