#Vijesti-eu

Komisija proširila razgovore o cjepivu na petog proizvođača

25

Kolovoz

Objavljeno

Europska komisija je jučer 24. kolovoza 2020. završila preliminarne razgovore s proizvođačem Moderna o kupnji mogućeg cjepiva protiv bolesti COVID-19. Moderna je peti proizvođač s kojim je Komisija završila razgovore, nakon poduzeća Sanofi-GSK 31. srpnja, Johnson & Johnson 13. kolovoza i CureVac 18. kolovoza, a potpisala je i sporazum o prethodnoj kupnji s poduzećem AstraZeneca 14. kolovoza.

Predviđeni ugovor s poduzećem Moderna omogućio bi svim državama članicama Unije da kupe cjepivo, doniraju ga zemljama s nižim i srednjim dohotkom ili ga preusmjere u druge europske zemlje. Ugovorni okvir Komisije predviđen je za početnu kupnju 80 milijuna doza cjepiva u ime država članica EU-a, uz mogućnost kupnje dodatnih 80 milijuna doza koje će se isporučiti nakon što se dokaže da je cjepivo sigurno i djelotvorno protiv bolesti COVID-19. Komisija nastavlja intenzivno pregovarati s drugim proizvođačima cjepiva.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: “Nakon intenzivnih pregovora Europska komisija zaključila je razgovore s petim farmaceutskim poduzećem kako bi Europljanima omogućila brz pristup cjepivu protiv koronavirusa. Ulažemo u poduzeća koja upotrebljavaju različite tehnologije kako bismo povećali izglede za dobivanje sigurnih i djelotvornih cjepiva. Nastavit ćemo razgovore s drugim poduzećima jer želimo osigurati da cjepiva budu brzo dostupna na tržištu. Europska ulaganja u cjepiva protiv koronavirusa koristit će cijelom svijetu i pomoći nam da pobijedimo taj virus.”

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides izjavila je: “Današnji rezultati razgovora s poduzećem Moderna pokazuju da ispunjavamo svoje obećanje o pristupu sigurnom i djelotvornom cjepivu. Drago mi je što nastavljamo postizati svoj cilj raznovrsnog portfelja cjepiva. To je nužno kako bismo u konačnici uspješno zaštitili svoje građane od koronavirusa.”

Moderna je poduzeće sa sjedištem u SAD-u koje je među prvima počelo razvijati novu vrstu cjepiva na temelju molekula glasničke RNK (mRNK). mRNK ima ključnu ulogu u biologiji čovjeka jer stanicama u tijelu prenosi upute o stvaranju bjelančevina, uključujući bjelančevine koje mogu spriječiti bolest ili pomoći u borbi protiv nje.

Danas zaključeni preliminarni razgovori trebali bi rezultirati sporazumom o prethodnoj kupnji koji bi se financirao sredstvima iz Instrumenta za hitnu potporu, u kojemu su sredstva namijenjena za potencijalna cjepiva različitih profila i različitih proizvođača.

Izvor: Europska komisija

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice