#Vijesti-eu

Komisija objavila izvješća o partnerima na zapadnom Balkanu i o Turskoj

18

Travanj

Objavljeno

Europska komisija je 17. travnja 2018.g. donijela svoj godišnji paket o proširenju, uključujući sedam pojedinačnih izvješća, u kojem se ocjenjuje provedba politike proširenja Europske unije, utemeljene na dogovorenim kriterijima te pravednoj i strogoj uvjetovanosti.

Proširenje EU-a ulaganje je u mir, sigurnost i stabilnost u Europi: izgledi za pristupanje Europskoj uniji imaju snažan transformativan učinak na partnere u procesu te podrazumijevaju pozitivne demokratske, političke, gospodarske i društvene promjene. Komisija je na temelju postignutog napretka Vijeću preporučila donošenje odluke o otvaranju pristupnih pregovora s Bivšom Jugoslavenskom Republikom Makedonijom i Albanijom. Za daljnji napredak tih zemalja odlučujuće će biti održavanje i produbljivanje postojećeg tempa reformi u ključnim područjima istaknutima u izvješćima.

Da bi to podržala, Komisija će primijeniti pojačani pristup na pregovaračka poglavlja o pravosuđu i temeljnim pravima te pravdi, slobodi i sigurnosti. Taj korak naprijed u dugotrajnom procesu u skladu je s pristupom utemeljenim na zaslugama i strogom uvjetovanošću, što je potvrđeno i nedavno objavljenom strategijom Komisije za zapadni Balkan.

Prvi je put istodobno s paketom o proširenju Komisija objavila i godišnju ocjenu programa gospodarskih reformi za zapadni Balkan i Tursku. U godišnjim ocjenama Programa gospodarskih reformi za zapadni Balkan i Tursku vidljivi su kontinuiran gospodarski rast te napori na jačanju makroekonomske i fiskalne stabilnosti u svjetlu aktualnih slabih točaka.

Izvor: https://ec.europa.eu

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice