#Vijesti-eu

KOMENTAR ARIANE VELA: EU FONDOVI U 2019. GODINI – ŠTO NAS ČEKA I JESMO LI SPREMNI?

24

Siječanj

Objavljeno

Novogodišnje čestitanje već je odavno prestalo i svi se vraćamo u radnu rutinu koja je prepuna izazova. U sektoru EU fondova pred nama je izuzetno zanimljiva godina, a potencijalno i turbulentna. Zašto je tome tako, što nas očekuje i koji su glavni izazovi pred nama? O tome piše Ariana Vela, direktorica tvrtke Avelant d.o.o. za poslovno i strateško planiranje.

Za Europsku uniji i njezine članice 2019. godina bit će puna izazova. Od izbora za Europski parlament, preko Brexita do planiranja novog Višegodišnjeg financijskog okvira.

Za Hrvatsku će ovo razdoblje biti posebno važno jer, osim gore navedenog, u tijeku su i završne pripreme za predsjedanje Unijom i izmjene postojećih operativnih programa, a jesmo li spremni, vidjet ćemo vrlo brzo.

Razdoblje u kojem se preklapa završetak jedne i početak druge financijske perspektive uvijek je izazovno za države članice EU, a Hrvatskoj će ono predstavljati poseban test jer će paralelno zatvarati stare programe i otvarati nove. Prije otvaranja novih, morat ćemo pripremiti nove strateške dokumente, operativne programe, ali i odlučiti o tome s kojim se velikim projektima ući u novo razdoblje.

Stvari će dodatno komplicirati izbori za Europski parlament koji će se održati krajem prve polovice ove godine, formiranje nove Europske komisije i politička pripetavanja oko Brexita. Sve ovo će, sasvim sigurno, neposredno utjecati na formiranje novog proračuna Unije za financijsko razdoblje od 2021. do 2027. godine, a samim time i na financijske alokacije država članica.

Sasvim je izvjesno da će Hrvatska izgubiti dio financiranja te se očekuje da će se alokacija smanjiti na nešto manje od 10 milijardi eura. Ako uzmemo u obzir da je dosad, a već smo pri kraju programskog razdoblja, ugovorila 60-ak, a isplatila oko 18% alokacije od 11,69 milijardi eura, najavljeno smanjenje ne bi nas trebalo jako brinuti jer je jasno da niti s većom alokacijom ne možemo izići na kraj.

Iako je iskorištenost slaba i iako smo među zadnjima u Uniji, veseli podatak da poduzetnici jako dobro koriste EU sredstva te da je upravo u fazi aktivacija rezervnih sredstava iz nadležnog operativnog programa kako bi se oslobodila upravo za njihove projekte.

Upravo zato, 2019. godina ključna je godina pripreme za turbulencije koje nas čekaju u periodu od 2020. do 2023. godine, stoga je jako važno već sada prepoznati koje su nam slabe točke, koji rizici postoje i pronaći način da ih izbjegnemo, umjesto da gasimo vatru kada je ona zahvatila cijelu kuću.

Autorica: Ariana Vela

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice