#Komentar

KOLUMNA ARIANE VELA O PROBLEMIMA PROVEDBE EU PROJEKATA U VODNO-KOMUNALNOM SEKTORU

20

Svibanj

Objavljeno

Hrvatska grupacija vodovoda i kanalizacije (GVIK) uputila je opasku i prijetnju Vladi RH obustavom projekata u vodno-komunalnom gospodarstvu ukupne vrijednosti veće od 4 milijarde HRK zbog financijskih korekcija, odnosno problema s kojima se komunalna društva susreću prilikom provedbe projekata. Osvrt na navedenu situaciju te na općenito upravljanje sustavom EU fondova u svojoj kolumni za Euractiv.hr ponudila je Ariana Vela, jedna od vodećih stručnjakinja za EU fondove.

Usporedbe dobiti i gubitaka unutar navedenog sektora su izrazito porazne. Zašto bi građani trebali financirati gubitke koje je po tko zna koji put proizveo javni sektor i bi li trebalo razmisliti o tome da se u sljedećem razdoblju novac osigura onima koji ga znaju i žele potrošiti, zapitala je Vela.

Nadalje, Vela smatra kako bi korisnije bilo sredstva usmjeriti na one projekte koji stvaraju dodatnu vrijednost te ističe poduzetnike kao pozitivan primjer. U poslovnom sektoru ugovorena je gotovo cijela alokacija, a novac se troši munjevitom brzinom. Iako niti u ovom sektoru nije sve idealno, jasne su i vrlo mjerljive dodatne vrijednosti koje su direktni rezultat poduzetničkih projekata, poput novih proizvodnih pogona, novih radnih mjesta, povećanja prihoda te povećanja izvoza.

U usporedbi s poslovnim značajno je zaostajanje javnog sektora kada je riječ o iskorištavanju europskog novca, istaknula je Vela te navela kako je priča o vodno-komunalnim poduzećima kao korisnicima javnih sredstava vrlo složena, ima svoju povijest, potrebno ju je promatrati iz više različitih kutova gledanja te je to samo jedan od onih primjera koji ukazuju na to da u javnom sektoru nešto ne štima, iako su EU fondovi za javni sektor izuzetna prilika.

Problemi koji muče korisnike i sustav često se isprepliću, s jedne strane korisnici počesto ne čitaju ugovore koje potpisuju, postupke javne nabave svatko provodi po svom ključu, timovi koji rade na navedenim projektima se mijenjaju ili su opterećeni s dodatnim poslovima u okviru radnog mjesta, dok s druge strane imamo sustav koji se petlja u svaku poru provedbe, ali nema odgovornosti, piše Vela.

Također, iako je država u više navrata priznala da sustavi griješe i trebala napraviti više za korisnike te koliko god su pitanja nepravilnosti, javnih nabava i drugih proceduralnih pitanja u provedbi projekata bila upitna, danas su ona poznata, propisi su doneseni i javno objavljeni te stoga nisu opravdani navodi komunalaca i sustava, zaključuje Vela.

Cijelu kolumnu pročitajte na Euractiv.hr.

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice