#Vijesti-eu

IZMJENE OP UČINKOVITI LJUDSKI POTENCIJALI

26

Srpanj

Objavljeno

Nedavno smo pisali o zabrinjavajućem postotku iskorištenosti alokacije za Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali. Naime, prema podacima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, iskorištenost ovog Operativnog programa jest tek 8,24%. Do 30. lipnja 2018. godine korisnicima je isplaćeno 133,3 milijuna eura od cjelokupne alokacije koja iznosi 14,7 milijuna eura.

Odbor za praćenje Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. je na 9. tematskoj sjednici 27. lipnja 2018. godine usvojio izmjene Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali koje će dovesti i do izmjene Sporazuma o partnerstvu između Republike Hrvatske i Europske komisije za korištenje EU strukturnih i investicijskih fondova za rast i radna mjesta u razdoblju 2014.-2020.

Postavlja se pitanje hoće li izmjene Operativnog programa dovesti do pomaka u smislu iskorištenosti alokacije, odnosno, hoće li se do 2020. godine povećati efikasnost i kvaliteta otvaranja poziva na dostavu projektnih prijedloga, evaluacije prijedloga, ugovaranja i provedbe projekata. Na 9. tematskoj sjednici rečeno je kako su spomenute izmjene rezultat višemjesečnog rada Upravljačkog tijela i svih ostalih tijela u Sustavu upravljanja i kontrole korištenja ESIF-a.

Također se navodi da će izmjene olakšati provedbu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali te da će se smanjiti rizici od gubitka rezervacije sredstava vezanih uz ispunjavanje Okvira uspješnosti. O izmjenama Operativnog programa pisat ćemo čim relevantni dokumenti postanu dostupni javnosti.

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice