#Vijesti-eu

Izmjenama Operativnog programa Konkurentnost i kohezija preusmjereno 135 milijuna eura iz kohezijske politike za jačanje zdravstvenog sektora i potporu gospodarstvu u Hrvatskoj

11

Rujan

Objavljeno

Europska komisija je odobrila izmjenu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija kojim se preusmjerava gotovo 135 milijuna eura sredstava za kohezijske politike kako bi se Hrvatskoj pomoglo u borbi protiv posljedica krize uzrokovane koronavirusom. Konkretno, 50 milijuna eura iz fondova EU-a bit će namijenjeno za kupnju medicinske i zaštitne opreme za više od 1200 bolnica, drugih zdravstvenih ustanova i domova za njegu starijih osoba, dok će hrvatskim MSP-ovima staviti na raspolaganje gotovo 85 milijuna eura za nastavak poslovanja i spašavanje radnih mjesta. Osim toga, program će se privremeno sufinancirati sa 100 % sredstava iz proračuna EU-a.

Od srpnja 2020. godine, 26 zemalja EU-a i Ujedinjeno Kraljevstvo već su pokrenule CRII u djelo, koristeći u potpunosti predviđene fleksibilnosti.

Od 30. srpnja bilo je 97 potvrđenih izmjena i dopuna programa relevantnih za koronavirus iz 18 država članica (i 4 ETC programa) – 27 obavijestima (svi usvojeni na nacionalnoj razini) i 70 odlukom Komisije (42 usvojena, 28 u tijeku).

Komisija je izmijenila svoje interne postupke kako bi omogućila brzo tretiranje svih zahtjeva. Uz to, CRII omogućuje uvođenje brojnih modifikacija programa pod lakšim i bržim postupcima.

Izbijanje koronavirusa predstavlja glavni izazov za cijelu Europsku uniju. Nacionalne, regionalne i lokalne zajednice na prvom su mjestu u suzbijanju bolesti. Solidarnost i odgovornost u našim društvima i između država članica ključni su za prevladavanje ovog izazova. Korist kolektivnog i koordiniranog djelovanja u zajednici nadilazi pojedinačne i podijeljene odgovore.

Stoga je Komisija pokrenula u travnju 2020. dva paketa mjera: Inicijativu za ulaganje u odgovor na koronavirus (CRII) i Inicijativu za ulaganje u odgovor na koronavirus plus (CRII +), koje su brzo podržali Europski parlament i Europsko vijeće. To je dopunjeno 27. svibnja prezentacijom paketa REACT-EU, koji je trenutno u pregovorima s dvije institucije.

Elisa Ferreira, povjerenica za koheziju i reforme izjavila je: „Tri mjeseca nakon usvajanja CRII + i dogovora o paketu REACT-EU, države članice u potpunosti koriste fleksibilnost i likvidnost koje nude kohezijski fondovi za pomoć onima koji su najviše pogođeni: zdravstvenim radnicima i bolnicama, malim i srednjim poduzećima i radnicima. Inicijativa je u tijeku, a države članice i dalje usvajaju mjere u skladu s novim potrebama. Iako se standardna kohezijska podrška usredotočuje na dugoročna ulaganja za regionalnu konvergenciju, CRII je pružio hitne mjere tamo gdje je to bilo najpotrebnije. Imamo izvrsne primjere o mobilizaciji sredstava i mjerama uvedenim u mnogim gradovima i regijama širom Europe ”.

Neki primjeri s terena:

Bugarska

CRII je osigurao preraspodjelu više od 20 milijuna eura financiranja kohezijske politike kako bi se ojačao odgovor zdravstvenog sektora na izbijanje koronavirusa. Zahvaljujući tom financiranju, bugarsko Ministarstvo zdravstva kupilo je novu vrhunsku medicinsku opremu, lijekove za spašavanje života i osobnu zaštitnu opremu za zdravstvene ustanove diljem Bugarske, uključujući više od 377 ventilatora, preko 2 milijuna maski za lice i 177 000 kompleta za testiranje.

Hrvatska

Zahvaljujući Inicijativi za ulaganje u odgovor na koronavirus, sada se mobilizira 400 milijuna eura za rješavanje trenutne krize i njezinih učinaka. 40 milijuna eura uloženo je u povećanje upotrebe internetskih alata u osnovnom i srednjem obrazovanju u Hrvatskoj – omogućujući hrvatskim učenicima i nastavnicima da uživaju u kontinuitetu obrazovnog procesa i tijekom zaključavanja. Još 48 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj uloženo je u zdravstveni centar za djecu svjetske klase. Dječja bolnica u Srebrnjaku, na periferiji Zagreba, ne samo da osigurava bolje liječenje uobičajenih i kroničnih bolesti kod djece i adolescenata, već omogućuje i istraživanje i razvoj novih lijekova, zadržavajući tako nadarene medicinske istraživače i praktičare u Hrvatskoj.

Francuska

Europski fond za regionalni razvoj podržao je kupnju opreme za zdravstvenu infrastrukturu (maske, respiratori) i pružio ekonomsku potporu malim i srednjim poduzećima. Daljnje mjere podrške nastavit će kupnju hitne zdravstvene opreme ili potpore obrtnom kapitalu MSP-a (bilo bespovratnim sredstvima ili financijskim instrumentima). Podrška malim i srednjim poduzećima također bi im mogla pomoći da preusmjere svoje aktivnosti na lokalnu proizvodnju hitnih zdravstvenih proizvoda (maske, rukavice, dezinficijensi). U nekoliko slučajeva također će se ticati potpore Europskog socijalnog fonda u obuci zdravstvenog osoblja s daljinskom digitalnom opremom.

Grčka

Europska komisija odobrila je izmjenu trinaest regionalnih operativnih programa za razdoblje 2014. – 2020. i dva nacionalna operativna programa u Grčkoj. Te izmjene stavljaju na raspolaganje 1,14 milijardi eura za rješavanje učinaka koronavirusne krize u grčkom gospodarstvu financiranjem akcija potpore poduzetništvu. 1,14 milijardi eura fondova Kohezijske politike EU (što omogućuje više od 1,50 milijardi eura ukupnih ulaganja uz uključivanje nacionalnog doprinosa) financirat će akcije u korist grčkih MSP-a kroz Operativni program (OP) „Konkurentnost, poduzetništvo i inovacije“ .

Mađarska

Mađarska je preraspodijelila 320 milijuna eura iz različitih tematskih ciljeva za pružanje zajmova za obrtni kapital malim i srednjim poduzećima. Cilj ovog poteza je pružiti prijeko potrebnu potporu likvidnosti tvrtkama pogođenim trenutnom gospodarskom krizom.

Mađarska je također proširila opseg prihvatljivih korisnika bespovratne potpore (bespovratnih sredstava). Do sada su samo mala i srednja poduzeća koja su aktivna u proizvodnom sektoru bila prihvatljiva za potporu (osim za najmanje razvijene regije na teritoriji zemlje). Izmjenom je podrška postala dostupna širem krugu tvrtki, posebno u uslužnom sektoru, koje je kriza posebno pogodila.

Italija

30 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) preusmjereno je za pomoć dvjema talijanskim regijama, Emiliji Romagni i Toskani da se nose s krizom od koronavirusa. Dvije su regije prve koje koriste fleksibilnosti predviđene CRII-om. Emilia Romagna financirat će poziv za kratkoročne projekte za razvoj i testiranje inovativne usluge i proizvoda. Toskana će malim i srednjim poduzećima iz regije omogućiti lakši pristup likvidnosti kako bi njihovo poslovanje poslovalo u vrijeme ekonomske nesigurnosti.

Italija izdvaja 40 milijuna eura za zaštitu posjetitelja i osoblja kulturnih dobara u cijeloj zemlji kako bi smanjila rizike povezane s izbijanjem COVID-19 i osigurala sigurnost posjeta turista tijekom blagdana.

Latvija

Latvija je iskoristila fleksibilnosti koje nude CRII i CRII Plus za reorganizaciju 500 milijuna eura kohezijskog financiranja usmjeravajući neiskorišteno financiranje uglavnom u zdravstvo, poslovnu potporu i zapošljavanje. Točnije, Latvija je izdvojila 30 milijuna eura za jačanje zdravstvenih usluga, uključujući renoviranje bolnica i zapošljavanje dodatnog medicinskog osoblja, 35 milijuna eura za potporu malim i srednjim poduzećima i 20 milijuna eura kao potporu mjerama zapošljavanja. Latvija također ulaže 45 milijuna eura za proširenje širokopojasnog pristupa ruralnim područjima kako bi se omogućilo daljinsko učenje, privremeni rad, borba protiv nezaposlenosti i nastavak obrazovanja.

Litva

250 milijuna eura ESI fondova preraspodijeljeno je za rješavanje hitnih potreba medicinskog sektora kao što su nabava osobne zaštitne opreme (OZO), ispitnih pribora, laboratorijske opreme i medicinskih uređaja, kao i mjere za potporu zapošljavanju i zapošljavanju kroz sufinanciranje subvencija plaće, naknade za bolest, jamstvo.

Izvor: Europska komisija

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice