#Vijesti-eu

INVESTEU – INVESTICIJE EUROPSKE UNIJE ZA RADNA MJESTA, KLIMATSKE CILJEVE I KOHEZIJU

21

Siječanj

Objavljeno

Europski parlament je prošloga tjedna prihvati stajalište u novom programu Europske unije za poticanje ulaganja i pristup financiranju u financijskoj perspektivi od 2021. do 2027. godine. Novi InvestEU program je zamjena dosadašnjeg Europskog fonda za strateška ulaganja koji je uspostavljen nakon financijske krize.

Komisija je, naime, u lipnju 2018. predložila uspostavu programa InvestEU, kojim će se objediniti financiranje iz proračuna EU-a u obliku kredita i jamstava. U skladu s Komisijinim prijedlogom iz proračuna EU-a osiguralo bi se jamstvo u iznosu od 38 milijardi eura za potporu strateški važnim projektima diljem EU-a. Komisija očekuje da će se fondom InvestEU privlačenjem privatnih i javnih ulaganja potaknuti dodatna ulaganja u iznosu većem od 650 milijardi eura diljem EU-a od 2021. do 2027.

Zastupnici u Europskom parlamentu su zatražili povećanje jamstva na 40,8 milijardi eura kako bi se umjesto 650 milijardi eura investicija mobiliziralo oko 698 milijardi, zatražili su jasnije ciljeve poput rasta stope zaposlenosti, dosizanja kriterija Pariškog klimatskog sporazuma, ili ekonomske, teritorijalne i socijalne kohezije.

Klimatski ciljevi bit će određeni kao prioritetni, pa će tako čak 40% financijske omotnice biti namijenjeno klimatskim promjenama. Parlament hje zatražio i uvođenje Upravljačkog odbora kako instrumentom InvestEU ne bi upravljao samo bankarski sektor (Europska investicijska banka) već i predstavnici Europskog parlamenta.

InvestEU će se sastojati od Fonda InvestEU, InvestEU savjetodavnog centra te InvestEU portala. Zastupnici su sada spremni započeti pregovore s ministrima iz država članica s ciljem postizanja sporazuma na prvom čitanju.

Izvor: Europski parlament

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice