#Vijesti-eu

Instrument za povezivanje Europe: privremeni sporazum o programu sljedeće generacije

12

Ožujak

Objavljeno

Pregovarači EP-a i Vijeća postigli su dogovor o nadogradnji Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) i oslobađanju novih sredstava za prometne, digitalne i energetske projekte za razdoblje 2021.-2027.

Privremeni sporazum između Parlamenta i Vijeća postignut u četvrtak navečer postavlja okvir za način na koji će se sredstva za Instrument za povezivanje Europe (CEF) koristiti od 2021. do 2027. Program će financirati prometne, energetske i digitalne projekte i osigurati da bitni Trans-Europski projekti, poput Rail Baltica, infrastrukture za punjenje alternativnih goriva i uvođenja 5G pokrivenosti u važne prometne osi završe na vrijeme do 2030. godine.

S ukupnim proračunom od oko 30 milijardi eura (u stalnim cijenama u 2018. godini), CEF će financirati projekte modernizacije prometne infrastrukture i prekogranične projekte s dodanom vrijednošću EU-a. Oko 10 milijardi eura dodijeljenih projektima prekograničnog prometa dolazit će iz Kohezijskog fonda i pomoći će zemljama EU da dovrše prometne veze koje nedostaju. Udio od 1,4 milijarde eura bit će određen za brže praćenje završetka glavnih nedostajućih prekograničnih željezničkih projekata, koje će Komisija odabrati na temelju konkurentnosti.

U digitalnom sektoru, CEF će podržati razvoj projekata od zajedničkog interesa za sigurne digitalne mreže vrlo velikog kapaciteta i 5G sustave, kao i digitalizaciju prometnih i energetskih mreža.

Program će konačno imati za cilj učiniti energetske mreže interoperabilnijima i osigurati da financirani projekti budu u skladu s EU i nacionalnim klimatskim i energetskim planovima.

Izvor: www.europarl.europa.eu

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice