#Vijesti-eu

Inovacije u EU-u u porastu: Komisija objavila Europsku ljestvicu uspjeha u inoviranju za 2020.

24

Lipanj

Objavljeno

Komisija je 23. lipnja 2020. objavila Europsku ljestvicu uspjeha u inoviranju za 2020. iz koje je vidljivo da se uspješnost Europe u području inovacija i dalje poboljšava i nadmašuje SAD drugu godinu zaredom.

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton izjavio je “Ovogodišnja ljestvica pokazuje da je EU dobro mjesto za inovacije, ali da moramo dodatno pojačati napore kako bismo pronašli globalna rješenja za obuzdavanje virusa i istodobno pomogli Europi u oporavku. Više nego ikad prije inovacije su važne jer su u središtu naših nastojanja da pobijedimo pandemiju koronavirusa”.

Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, izjavila je “EU predvodi izlazak iz krize koronavirusa jačanjem potpore istraživačkim naporima i okupljanjem dionika u inovacijske ekosustave koji mogu pretvoriti ideje u stvarnost i poboljšati život građana. EU nakon COVID-a 19 će biti snažniji i ujedinjeniji nego ikad prije zahvaljujući kreativnosti i uspješnosti u području inovacija, kao što je vidljivo iz ovogodišnje ljestvice”.

Rezultati koji obuhvaćaju podatke iz 2019. naglašavaju mogućnost za bolju koordinaciju inovacijskih politika EU-a, pomoć Europi u poboljšanju globalne konkurentnosti i jačanje ključne uloge inovacija u prevladavanju pandemije koronavirusa koja je uzdrmala svijet na dosad neviđen način i testirala otpornost naših društava, gospodarstava i sustava zdravstvene skrbi te socijalne skrbi.

EU je učinio sve što je u njegovoj moći da upotrijebi alate kojima raspolaže kako bi zaštitio živote, a istodobno očuvao jedinstveno tržište i podržao europsko gospodarstvo. Istraživanje i inovacije pokazali su se ključnim dijelom koordiniranog odgovora EU-a na krizu te će biti ključni za potporu održivom i uključivom oporavku Europe. Mjerenje uspješnosti u području inovacija ključan je element za postizanje tog cilja.

Izvor: Europska komisija

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice