#Vijesti-eu

Inicijativa za ulaganje kao odgovor na koronavirus

6

Travanj

Objavljeno

Od 01. travnja 2020. godine stupila je na snagu Inicijativa za ulaganje kao odgovor na koronavirus. Kroz Inicijativu 37 milijardi eura u okviru kohezijske politike bit će usmjereno na jačanje zdravstvenih sustava, podršku malim i srednjim poduzećima, kratkoročnim shemama zapošljavanja i drugim uslugama, a još će dodatno biti raspoređena i sredstva Fonda solidarnosti zemljama koje su najugroženije.

Od početka Inicijative u okviru izdataka bit će pokriveni troškovi nastali u naporima za spašavanje života i zaštitu građana. Od ukupnog iznosa, 8 milijardi eura alocirat će se iz neiskorištenih sredstava predfinanciranja za 2019. godinu. Nova mjera tako omogućuje državama članicama trošenje tih sredstava kako bi ublažile utjecaj pandemije, umjesto njihovog povrata u proračun EU-a. Dodatnih 29 milijardi eura bit će ranije isplaćeno u okviru alokacija.

Države članice će imati veću fleksibilnost za prenošenje sredstava između programa u okviru kohezijske politike kako bi mogli preusmjerili sredstva tamo gdje im je najpotrebnije.

Izvor: Europski strukturni i investicijski fondovi

 

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice