#Vijesti-eu

Hrvatskoj do 2032. godine 1,4 milijardi eura iz novog socijalnog fonda EU za klimu

15

Srpanj

Objavljeno

Europska komisija je predložila uspostavu novog socijalnog fonda za klimu, iz kojeg će se pomagati građanima da financiraju ulaganja u energetsku učinkovitost, nove sustave grijanja i hlađenja i čišću mobilnost, a za Hrvatsku se predlaže iznos do najviše 1,4 milijardi eura za razdoblje od 2025. do 2032. godine.

Prijedlog uspostave novog socijalnog fonda za klimu dio je paketa zakonodavnih prijedloga koji bi trebali osigurati smanjenje emisije stakleničkih plinova za 55 posto do 2030. godine, a koji je Europska komisija predstavila u srijedu. Zakonodavni paket pod nazivom “Fit for 55”, ključni je element Europskog zelenog plana, koji predviđa da EU do 2050. postane klimatski neutralan. Da bi se taj cilj mogao ostvariti, procjenjuje se da će do 2030. godine trebati smanjiti emisiju stakleničkih plinova za najmanje 55 posto u odnosu na 1990. godinu, donosi Hina.

Iz novog fonda članice že do 2032. povući 72,2 milijarde eura 

Kako će kratkoročno doći do dodatnog opterećenja za ugrožena kućanstva, iako su, srednjoročno i dugoročno, troškovi tranzicije manji od koristi,  Europska komisija predlaže uspostavu novog socijalnog fonda za klimu, kojim će države članice pomagati građanima da financiraju ulaganja u energetsku učinkovitost, nove sustave grijanja i hlađenja te čišću mobilnost. Financirao bi se iz proračuna EU-a, s proračunom u iznosu od 25 posto od očekivanih prihoda od trgovanja emisijama za zgrade i goriva za cestovni promet. Iz njega će se državama članicama ukupno osigurati 72,2 milijarde eura za razdoblje od 2025. do 2032. godine, nakon ciljane izmjene višegodišnjeg financijskog okvira.

Bruxelles predlaže ključ za raspodjelu tih sredstava među državama članicama, koji uzima u obzir udio ruralnog stanovništva i razinu energetskog siromaštva. Financiranje će biti dostupno u svim članicama, ali će veći dio dobiti one zemlje s većom razinom energetskog siromaštva.

Poticat će se energetska obnova zgrada i kupnja električnih automobila

Po tom ključu, Hrvatska bi dobila iznos do najviše 1,4 milijarde eura, što je 1,4 posto ukupnog iznosa fonda. Najveći iznos predviđen je za Poljsku, 12,7 milijardi eura, što je 17,61 posto ukupnog iznosa fonda.

Da bi povukle sredstva iz toga fonda države članice morat će izraditi precizne planove s mjerama kako će pomoći ugroženom stanovništvu za ulaganja u energetsku obnovu zgrada i za poticanje uporabe električnih automobila. Polovica iznosa tih planova financirala bi se iz europskog socijalnog fonda za klimu, a drugu polovicu sufinancirale bi države članice.

Hina

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice