#Vijesti-eu

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković: Završiti prijelaznu Zajedničku poljoprivrednu politiku je na listi prioriteta hrvatskog predsjedanja EU

24

Siječanj

Objavljeno

Tijekom predsjedanja Europskom unijom Hrvatska će se usredotočiti na osiguravanje sporazuma između zemalja članica u vezi prijelaznih regulativa Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) produžujući postojeća pravila za barem godinu dana. Kako su male šanse da se reforma ZPP-a provede prije početka 2021-2027. godine, zemlje članice moraju prihvatiti neke privremene mjere koje se zasnivaju na trenutnom ZPP-u kako bi se financijski zaštitilo poljoprivredu.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavila je kako je „Utvrđivanje ovoga sporazuma jako nužno kako bi se osigurao nastavak isplata potpora i financiranje novih projekata u programu ruralnom razvoju u 2021.godini“. Jedan od prioriteta reforme je postići pravovremeni sporazum o ZPP-u nakon 2020.godine što bi trebalo imati pozitivan učinak na održivi razvoj poljoprivrede i kvalitetu života u ruralnim područjima.

Hrvatsko predsjedavanje ima četiri glavna prioriteta: Europa koja se razvija, koja povezuje, koja štiti i utječe, a reforma ZPP-a je jedan od segmenata prvog prioriteta. Poseban naglasak bit će stavljen na obiteljska poljoprivredna gospodarstva i mlade poljoprivrednike, uz ministarsku konferenciju za promicanje politike koje podržavaju OPG-ove, ali i održivo upravljanje okolišem te jačanje bioekonomije i koncepta pametnih sela.

Drugi je cilj Hrvatske definirati pravila novog ZPP-a koja će biti usklađena s novim okolišnim i klimatskim ciljevima EU-a i prilagođena potrebama država članica. Pri tome se najviše očekuje od strategiju „ Od polja do stola“ (Farm 2 Fork, F2F), nove politike o hrani koja je ugrađena u Zeleni plan. Ministrica Vučković vjeruje kako će fokus biti stavljen na ažuriranje postojećeg zakonodavstva o sredstvima za zaštitu bilja i zdravlja biljaka općenito, dobrobiti životinja i gospodarenja  otpadom od hrane u kontekstu kružne ekonomije.

Hrvatsko predsjedanje će također biti usredotočeno na Europski fond za pomorstvo i ribarstvo u razdoblju nakon 2020. godine, glavni fond EU-a koji podržava ribarske zajednice. Pregovori oko revidirane regulative o kontroli bit će važni za Hrvatsku i proteklih godina hrvatska vlada je ulagala u nove objekte i opremu, kao i u izgradnju kapaciteta, suradnju između drugih institucija i obuku inspektora. „Naša zemlja dobar primjer u pogledu aktivnosti kontrole i inspekcije. Za to smo također dobili nagradu“ rekla je ministrica Vučković.

Izvor: EUROACTIV

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice