#Vijesti-eu

Hrvatska poljoprivreda je u 8 godina dobila 33 mlrd kn, a proizvodi manje nego prije članstva u EU

13

Srpanj

Objavljeno

Iako se u hrvatsku poljoprivredu u proteklih osam godina slilo čak 33 milijarde kuna potpora, poljoprivredna proizvodnja u Hrvatskoj i dalje je manja nego prije pristupanja EU, pokazuje nova analiza Smartera, konzultantske tvrtke za poljoprivredu i prehrambenu industriju.

Prema njihovim podacima, u prošlom programskom razdoblju za izravna je plaćanja hrvatskim poljoprivrednicima dosad isplaćeno 2,2 milijarde eura, za ruralni razvoj 1,77 milijardi eura, a još se očekuje dodatna isplata u iznosu od 2,3 milijardi eura. Iz posebnih nacionalnih programa, poput CMO-a, poljoprivrednicima je isplaćeno oko 40 milijuna eura. Kada se sve zbroji, ukupna vrijednost isplaćenih potpora hrvatskim poljoprivrednicima, uključujući tu i ribare, u razdoblju od 2013. do 2020. godine iznosila je 4,46 milijardi eura, ili oko 33 milijarde kuna, izračunali su u Smarteru.

Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj u osam godina smanjila se 1,7 milijardi kuna  

>S druge strane, vrijednost poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj lani je iznosila 19,24 milijardi kuna, što je manje nego u 2012. godini, kada je iznosila 20,9 milijardi kuna, upozoravaju u Smarteru. Dodaju i kako članstvo u EU nije riješilo nagomilane strukturne problem hrvatske poljoprivrede.

“Poljoprivreda je ulaskom u EU doživjela kumulativni šok snažne konkurencije otvorenog EU tržišta, novih pravila EU poljoprivredne politike te gubitka tradicionalnog tržišta CEFTA-e. Godinama nerješavana strukturna pitanja poljoprivrede dovela su do toga da je u prve tri godine izgubljeno preko pet milijardi kuna vrijednosti poljoprivredne proizvodnje”, ocijenila je konzultantica Smartera Zvjezdana Blažić.

>Dodala je kako je tek u 2015. godini zaustavljen pad poljoprivredne proizvodnje, nakon čega kreće razdoblje stagnacije i laganog rasta, a tek od 2018. godine kreće značajniji rast. Unatoč tome, još uvijek nismo dosegli vrijednost poljoprivredne proizvodnje kakvu smo imali uoči ulaska u EU.

Nova poljoprivredna politika EU hrvatskim poljoprivrednicima nosi i nove izazove  

>U novom programskom razdoblju Hrvatskoj će na raspolaganju biti 3,42 milijardi eura za razne oblike pomoći poljoprivrednicima. No, u Smarteru upozoravaju i da je došlo do značajnih promjena u Zajedničkoj poljoprivrednoj politici Unije, što će se odraziti i na hrvatski poljoprivredni sektor. Stoga strahuju da bi hrvatska poljoprivreda mogla imati daljnju stagnaciju. Kao rješenja preporučuju regionalizaciju proizvodnje, horizontalno i vertikalno povezivanje proizvodnje i prerade, udruživanje proizvođača, investicije u preradu i razvoj proizvoda dodane vrijednosti, kao i snažnu promociju domaće proizvodnje.

“Hrvatskoj nedostaje znanje, investicije u moderne tehnologije i veća usmjerenost na proizvodnju i izvoz. Bez proizvodnje, novih radnih mjesta i modernizacije, kao i podizanja produktivnosti i konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje, neće biti ni razvoj ruralnih krajeva, ostanka stanovništva na selu te snažnog iskoraka iz sadašnje situacije”, zaključuju u Smarteru.

Adriano Milovan

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice