#Vijesti-eu

Hrvatska na predzadnjem mjestu u EU prema korištenju ESI fondova

8

Studeni

Objavljeno

Na sjednici Odbora za poljoprivredu izneseno je izvješće Europskog revizorskog suda prema kojem je Hrvatska na predzadnjem mjestu u EU-u prema korištenju sredstava iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u 2020. godini. Jedina država članica koja je slabija u korištenju ESI fondova od RH je susjedna Italija, dok je Finska na prvom mjestu. U izvješću je vidljivo da je RH do kraja 2020. godine iskoristila svega 49% dostupnih sredstava iz ESI fondova.

Hrvatski poljoprivrednici slabo koriste sredstva iz EU fondova iz niza razloga kao što su prevelika ograničenja prihvatljivih prijavitelja na natječaje te neusklađenost ponuđenih natječaja s potrebama korisnika. Isto tako poljoprivrednici navode kako bi im trebala pomoć od nadležnih službi što se tiče administracije, jer često nemaju vremena za pripremu na natječaj ili ne mogu platiti konzultantske usluge za pripremu projekata. Jedan od čestih komentara korisnika jest da je lakše dobiti kredit nego sredstva iz EU fondova.

Pitanje javne nabave također često zadaje probleme. Osobe koje se prijavljuju na natječaje nerijetko nisu upoznate s pravilima javne nabave pa ih krivo tumače i primjenjuju. U tom pogledu državne institucije bi se trebale više uključiti te pružiti pomoć i edukacije zainteresiranim osobama u području javne nabave ali i u drugim poljima.
U izvješću Europskog revizorskog suda utvrđene su i najčešće pogreške poput neprihvatljivih isplata, nepridržavanja pravila javne nabave kao i kršenja pravila o državnim potporama.

Za više informacija slijedite poveznicu.

AVELANT je jedna od vodećih tvrtki za strateško planiranje i upravljanje te pripremu i provedbu projekata financiranih iz fondova EU. U AVELANTU rade vodeći stručnjaci za fondove EU, javne nabave i strateško savjetovanje klijenata. Projektni portfelj tvrtke vrijedi više od pet milijardi eura i obuhvaća preko 500 uspješno provedenih projekata i savjetovanja. AVELANT je osnivač  i vlasnik Učilišta EU PROJEKTI, prvog hrvatskog i regionalnog učilišta o fondovima EU. Trebate li konzultantske usluge, slobodno nam se javite na info@avelant.hr ili 01/5534 878.

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice