#Vijesti-eu

Hrvatska je još jedan korak bliže ulasku u šengensku zonu!

10

Prosinac

Objavljeno

U četvrtak, 9. prosinca 2021. godine, ministri unutarnjih poslova država članica EU-a su bez rasprave usvojili tekst zaključaka kojim je potvrđeno da Hrvatska ispunjava sve uvjete za primjenu šengenske pravne stečevine. Time se Hrvatskoj otvara put za konačnu odluku o ulasku u bez kontrola na unutarnjim granicama.

Da bi se tekst zaključaka mogao formalno usvojiti prethodno je bilo potrebno da se sve države članice usuglase te su u srijedu na sastanku Odbora stalnih predstavnika Nizozemska i Švedska imale proceduralne rezerve jer su njihovi predstavnici čekali završetak konzultacija s nadležnim odborima u njihovim parlamentima. Predstavnici obiju zemalja naglasili su da nemaju sadržajnih primjedbi, već da je riječ o uobičajenim postupcima u njihovim zemljama. U četvrtak su zadovoljeni svi proceduralni zahtjevi te su ministri i službeno usvojili tekst zaključaka.

“Hrvatska je ispunila sve potrebne uvjete za primjenu svih dijelova šengenske pravne stečevine”, stoji u tekstu usuglašenih zaključaka, a sljedeći je korak donošenje odluke Vijeća sukladno članku 4(2) Sporazuma o pristupanju Hrvatske, čime će se ukinuti unutarnje granične kontrole.

Vijeće treba zatražiti mišljenje Europskog parlamenta, koje može ali i ne mora slijediti, a konačna odluka o ulasku u Schengen može se očekivati za oko šest mjeseci za vrijeme francuskog predsjedništva za što je potrebna suglasnost svih država šengenske zone.

Izvor: HINA

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice