#Vijesti-eu

Hrvatska jako dobro provodi javne nabave, ali i dalje ide u smjeru poboljšavanja

12

Listopad

Objavljeno

Europska komisija objavila je rezultate provođenja javne nabave po članicama Europske unije kako bi se na jednostavan i transparentan način dobio uvid koliko je koja članica uspješna u provođenju javne nabave. Zakonodavstvo EU-a postavlja usklađena pravila javne nabave, osigurava svima iste uvjete kako bi poboljšala praksu javne nabave EU -a na suradnički način, radeći s javnim tijelima i drugim dionicima.

Hrvatska je država članica koja ima drugi najbolji rezultat kada je u pitanju implementacija direktiva u svoje zakonodavstvo, a i članica smo s najkraćim zakašnjenjem u prijenosu direktiva.

Svake godine više od 250.000 javnih naručitelja u EU-u potroši oko 14% BDP -a (oko 2 bilijuna eura godišnje) na kupnju usluga, radova i roba. Poboljšanje javne nabave može donijeti velike uštede: čak i povećanje učinkovitosti od 1% bi moglo uštedjeti 20 milijardi eura godišnje na europskoj razini. Kako bi imali pravednije društvo jednakih prilika, održivi gospodarski rast, kao i veće sudjelovanje na tržištu, Zakonom o javnoj nabavi (ZJN 120/16) regulirano je maksimiziranje vrijednosti za novac uz poštivanje načela tržišnog natjecanja, jednakog tretmana, zabrane diskriminacije, uzajamnog priznavanja, razmjernosti i načelo transparentnosti. Poštivanjem tih načela postižemo da nam je tržište nabave konkurentno, otvoreno i dobro regulirano.

Prema izvješću Europske komisije, Hrvatska visoko kotira u provođenju javne nabave u ovom dijelu Europe. Naravno, uvijek ima mjesta poboljšanju kako bi bili još bolji i učinkovitiji.

Izvor: https://ec.europa.eu/

 

Na sve dolje navedene pokazatelje utječu specifični čimbenici za svaku državu članicu, poput onoga što se zapravo kupuje, strukturi gospodarstva i odnosa između različitih mogućnosti nadmetanja.

Izvor: https://ec.europa.eu/

Promatrajući pokazatelje zasebno, Hrvatska ima mjesta za poboljšanje u pokazateljima br. 1, 2, 7 i 9, dok u pokazateljima br. 4 i 8 trebamo značajno poboljšanje. Primjerice, primjena kriterija kvalitete pri dodjeli ugovora znatno se razlikuje među državama članicama i kreće se manje od 10% u Hrvatskoj, dok je u Litvi više od 90%, što će reći da su oni ekološki osvješteniji u odabiru ponuditelja u odnosu na Hrvatsku. Međutim, kod nas treba proći još neko vrijeme kako bi došlo do izmjene postrojenja u industriji kao i svijesti o okolišu. Samo na taj način možemo očekivati kako će naši ponuditelji biti konkurentniji na Europskom tržištu, a samim tim i u Hrvatskoj.

Svi ostali pokazatelji su nam odlični i članica smo koja ima jako dobre pokazatelje provođenja javne nabave, dok Latvija ima najbolje pokazatelje provođenja javne nabave, a iza nje ide Finska. Najgore pokazatelje uvjerljivo imaju Rumunjska i Cipar.

S obzirom da su nam javni naručitelji glavni kupci u sektorima poput energije, prometa, gospodarenja otpadom, socijalne zaštite i pružanja zdravstvenih ili obrazovnih usluga, jako je važno da prate sve trendove i upute kako bi još bolje i učinkovitije upravljali s javnim nabavama, te na taj način dobili i visokokvalitetne javne usluge.

Hrvatska, kao i do sad, uspješno će pratiti sve novitete kako bi se sam postupak javne nabave pojednostavio i ubrzao, na tragu toga ove godine u Opatiji održana je međunarodna konferencija o javnoj nabavi održanoj  gdje su prezentirani noviteti koji bi povezali sustav EOJN RH sa sustavom e-Građanin, uspostava plana za interoperabilnost, a koji bi trebao donijeti standardizaciju, te uspostava inetroperabilnosti javnih registara i informacijskih sustava tijela javnog sektora. S ovakvim otvorenim pristupom prema novinama i izmjenama u javnoj nabavi, sigurna sam da ćemo i u idućim analizama Europske komisije ostati pri samom vrhu ljestvice.

Autorica: Irena Čuraj, konzultantica za javnu nabavu poduzeća AVELANT d.o.o.

AVELANT je jedna od vodećih tvrtki za strateško planiranje i upravljanje te pripremu i provedbu projekata financiranih iz fondova EU. U AVELANTU rade vodeći stručnjaci za fondove EU, javne nabave i strateško savjetovanje klijenata. Projektni portfelj tvrtke vrijedi više od pet milijardi eura i obuhvaća preko 500 uspješno provedenih projekata i savjetovanja. Trebate li konzultantske usluge za javnu nabavu, slobodno nam se javite na info@avelant.hr ili 01/5534 878.

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice