#Vijesti-eu

Hrvatska ima najbolji EU projekt

15

Listopad

Objavljeno

Regiostars su europska nagrada projektima koje financira EU, a koji pokazuju izvrsnost i nove pristupe u regionalnom razvoju. Europska komisija pokrenula je nagradu Regiostars 2008. godine. S ciljem nadahnuća drugih regija i voditelja projekata diljem Europe, projekti koji sudjeluju u središtu su pozornosti komunikacijskih aktivnosti na europskoj razini. Pet kategorija i nagrada javnog izbora svake se godine mogu osvojiti.

Na ovogodišnjem RegioStars natječaju za izbor najboljih EU projekata u kategoriji ‘Vještine i obrazovanje za digitalnu Europu’ u snažnoj konkurenciji pobjedu je ostvario hrvatski projekt e-Škole.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske Unije nominiralo je taj projekt za nagradu tijekom izazovnog perioda uzrokovanog pandemijom COVID-19 prepoznavši u njemu ključnu ulogu za obrazovni sustav Hrvatske jer je omogućio kvalitetno praćenje i sudjelovanje nastavnika i učenika u nastavnom procesu koji se odvijao od kuće.

Pilot projekt e-Škole vrijedan 306 milijuna kuna, koji se s 85% iznosa svoje vrijednosti sufinancirao iz EU fondova, osmislila je i provela Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET. E-škole su krenule s realizacijom 2015., a do konca 2018. povećala se digitalna pismenost i zrelost 10% hrvatskih osnovnih i srednjih škola. Zahvaljujući tim sjajnim rezultatima Vlada Republike Hrvatske je nedavno započela drugu fazu tog projekta vrijednu 1,3 milijarde kuna. Cilj Ministarstva znanosti i obrazovanja je do kraja 2022. digitalno transformirati nastavne i poslovne procese u Hrvatskoj.

Opći cilj programa e-Škole pridonosi jačanju kapaciteta osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovnog sustava s ciljem osposobljavanja učenika za tržište rada, daljnje školovanje i cjeloživotno učenje. U digitalno zrelim školama nastavnici koriste tehnologiju kako bi unaprijedili nastavu, razvijaju vlastite digitalne sadržaje te pružaju podršku samostalnom učenju i razvoju kritičkih vještina kod učenika koji su u središtu nastavnog procesa. Učenici tako aktivno sudjeluju u nastavi s povećanom motivacijom za učenje i nastavak školovanja te samim time postaju i konkurentniji na tržištu rada. Upravljanje e-Školama je učinkovito i transparentno, a komunikacija i razmjena e-dokumenata između škole, njenih dionika i osnivača znatno jednostavnija.

Izvor: Europski strukturni i investicijski fondovi

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice