#Vijesti-eu

Horizon Europe-novi okvirni program Europske unije

7

Svibanj

Objavljeno

Deveti okvirni program Europske unije ili Horizon Europe, trebao bi biti nasljednik prethodnog okvirnog programa za istraživanje i inovacije Obzor 2020. Mantra „Evolucija, a ne revolucija“ izgrađena je na strukturi H2020, primjenjujući dobre prakse i poboljšavajući njezine nedostatke. Ipak, proračun za program Horizon Europe, kao dio sljedećeg VFO-a, još uvijek nije poznat, što rezultira mnogim inicijativama koje se zalažu za veću raspodjelu.

Od ranih 1980-ih Europska unija (EU) podržava pojedine istraživače i konzorcije istraživačkih organizacija, sveučilišta i poduzeća kroz višegodišnje programe financiranja poznate kao “okvirni programi za istraživanje i inovacije”.

Da bi se imalo veći utjecaj na društvo općenito i krenulo prema novim otkrićima u znanosti, EU pokreće novi okvirni program svakih sedam godina. Deveti Okvirni program ili Horizon Europa zamijenit će okvirni program H2020 od siječnja 2021.

Što je Horizon Europa?

Deveti okvirni program ili Horizon Europe predložila je u lipnju 2018. godine Europska komisija s proračunom u iznosu od 100 milijardi eura, kao dio dugoročnog proračuna EU (Višegodišnji financijski okvir) za razdoblje 2021.-2027. Europski parlament i Vijeće Europe postigli su politički dogovor i podržali privremeni sporazum o Horizon Europi u ožujku / travnju 2019. godine.

Glavni ciljevi programa Horizon Europe su:

  1. jačanje znanstvenih i tehnoloških temelja Europske unije i Europskog istraživačkog prostora (ERA)
  2. povećanje inovacijskih kapaciteta, konkurentnosti i broja radnih mjesta u Europi
  3. ispunjavanje prioriteta građana i održavanje socioekonomskih modela i vrijednosti

Horizon Europe neće donijeti iznenađenja u svojoj strukturi. Jean-Eric Paquet, direktor EU za istraživanje i inovacije, naglasio je da se rad na programu Horizon Europe temelji na izvještaju Pascal Lamyja o H2020 i njegovoj mantri: “Evolucija, a ne revolucija”.

Jedna od novih značajki koju je Horizon Europe već predstavio kao pilot projekt je Europsko vijeće za inovacije (EIC), koje će dopuniti Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT).

U programu Horizon Europe, istočnoeuropske bi zemlje trebale biti podržane dvostruko više od vrijednosti podrške H2020 da bi maksimalno iskoristile svoj nacionalni istraživački i inovacijski potencijal. Obzor Europa također proširuje mogućnosti pridruživanja što bi trebalo osigurati da treće zemlje s dobrim kapacitetima u znanosti, tehnologiji i inovacijama postanu prihvatljivije za međunarodno sudjelovanje.

Postoje tri nove vrste europskih partnerstava koja bi trebala rezultirati boljom suradnjom:

  • suprogramirana europska partnerstva
  • sufinancirana europska partnerstva
  • institucionalizirana europska partnerstva

Politike otvorene znanosti i otvoreni pristup bit će modus rada Horizon Europe, podržavajući digitalnu revoluciju u Europi. Bolje širenje i iskorištavanje istraživanja i njihovih rezultata jedan je od načina na koji treba postići cilj aktivnog angažiranja društva.

Ipak, proračun za Horizon Europe ostaje nepoznat. Mnogi su znanstvenici i istraživači pokrenuli inicijative za prikladniji proračun Horizon Europe. Inicijativa za znanost u Europi i Europsko sveučilišno udruženje neki su od primjera – više od 800 sveučilišta u Europi potpisalo je peticiju za povećanje proračuna Horizon Europe na najmanje 120 milijardi eura.

Sljedeći MFF jednoglasno mora odobriti Europsko vijeće i Europski parlament. Ali, svaka država članica ima pravo veta, što može odgoditi planiranu provedbu programa Horizon Europe.

Bez obzira na svoj neizvjesni proračun, Horizon Europe trebao bi zadržati EU na čelu globalnih istraživanja i inovacija tako što će:

  • Poboljšati dobre karakteristika H2020 poticanjem suradnje i pružanjem specifičnijih mogućnosti partnerstva
  • Primjeniti politiku Otvorene znanosti kako bi istraživanja i njihovi rezultati postali vidljiviji za znanstvenike i građane
  • Rješavanje specifičnih problema u pet područja misije, neprestano podizanje svijesti javnosti o tim pitanjima
  • Ravnopravnija raspodjela sredstava, što znači da bi nerazvijene zemlje i treće zemlje trebale biti prihvatljivije za prijavu na pozive

Izvor: Europska komisija

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice