#Vijesti-eu

Hoće li podizanje pragova za javnu nabavu riješiti jedan problem, a stvoriti drugi?

9

Studeni

Objavljeno

Najava ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine g. Darka Horvata da će se podići pragovi u javnoj nabavi, za robe i usluge sa 200.000 kuna na gotovo milijun kuna, a za nabavu radova sa 500.000 kuna na oko 39 milijuna kuna, diglo je puno prašine. S jedne strane onih koji se bave nabavom, dosta je podignutih obrva što se tiče samih provedbenih akata, a s druge strane zainteresiranih aktera koji ovu izmjenu dočekuju s odobravanjem u cilju ubrzavanja postupka kako bi došlo do brže i efikasnije obnove zgrada oštećenih potresom.

Kako bi se dinamizirala procedura javne nabave u obnovi već je, od 30. listopada 2021. godine, na snazi izmjenjeni Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije, gdje u članku 42., stavku 2. stoji da će ministar donijeti pravilnik kojim će, u skladu s mjerama antikorupcijske zaštite urediti pravila o postupku nabave robe, usluga i radova.

U postupku obnove, do sada sve se zadržavalo na upravnom postupku, zbog nesređenih imovinsko-pravnih odnosa, socijalnih statusa kao i nesnalaženja nadležnih tijela u novonastaloj situaciji, što je rezultiralo usporavanjem samog postupka obnove, stoga do samog postupka javne nabave uopće nije ni došlo. S obzirom na dužnost provođenja postupaka javne nabave, za koju se naglašava da bi potencijalno mogla biti glavni usporivač obnove, u tijeku je donošenje novog pravilnika o postupku javne nabave kao i podizanje pragova koje bi trebalo dovesti do propulzivnije nabave, a samim tim trebali bi se ubrzati i postupci ugovaranja. Na ovaj način pokušava se unaprijed doskočiti eventualnim problemima i žalbama.

Najava je da bi se više koristio i dinamički sustav nabave kako bi na površinu isplivali oni ponuditelji koji su kvalitetni i koji mogu participirati u obnovi, a nakon toga bi uslijedila prioritetna lista sa koje će se birati izvođači, a sve to kako bi se došlo do kvalitetne konstrukcijske i nekonstrukcijske obnove, te kvalitetne gradnje novih objekata.

Rokovi za žalbe biti će kraći, treba se tek definirati koje će biti žalbeno tijelo, jer više neće biti Državne komisije za kontrolu javne nabave. Takvim predminijevanjem da sporost Državne komisije utječe na obnovu, narušava se povjerenje u samu instituciju.

Isključivanjem Državne komisije za javnu nabavu iz žalbenih postupaka, eliminiramo kontrolu. Oni rješavaju žalbe u rokovima od 30-ak dana, imaju veliko znanje o postupcima javne nabave, također svi članovi Komisije podvrgnuti su posebnim razinama kontrole i kao takvi idealan su antikorupcijski alat.

Nadajmo se da će podizanje pragova i donošenje novog pravilnika o postupku javne nabave zbilja olakšati i ubrzati administrativni dio, te da će prvotna intencija, ubrzanje obnove, biti zadovoljena, naravno uz velike kontrole i zaštitne mehanizme koji bi zatvorili prostor malverzacijama.

Ostaje da se strpimo i vidimo koje nam to novine donosi novi pravilnik, a do tad budite slobodni javiti nam se ako imate nekakvih nedoumica oko javne nabave, trebate pomoć ili savjet.

Autorica: Irena Čuraj, konzultantica za javnu nabavu poduzeća AVELANT d.o.o.

AVELANT je jedna od vodećih tvrtki za strateško planiranje i upravljanje te pripremu i provedbu projekata financiranih iz fondova EU. U AVELANTU rade vodeći stručnjaci za fondove EU, javne nabave i strateško savjetovanje klijenata. Projektni portfelj tvrtke vrijedi više od pet milijardi eura i obuhvaća preko 500 uspješno provedenih projekata i savjetovanja. Trebate li konzultantske usluge za javnu nabavu, slobodno nam se javite na info@avelant.hr ili 01/5534 878.

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice