#Vijesti-eu

HOĆE LI I OVOGODIŠNJI PLAN OBJAVE POZIVA IZ OPULJP BITI SAMO SLOVO NA PAPIRU?

1

Travanj

Objavljeno

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava je, u svojstvu Upravljačkog tijela Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., na samom završetku 1. kvartala 2019. godine objavilo Godišnji plan objave poziva na dostavu projektnih prijedloga za 2019. godinu. O poteškoćama u provedbi ovog Operativnog programa već smo pisali pa je tako i sada potpuno nejasno zbog čega je tek 25. ožujka objavljen dokument na kojem je ispisano da je od strane Upravljačkog tijela odobren još u prosincu 2018. godine. Takva vrsta odgode objave informacija značajno otežava planiranje potencijalnih prijavitelja i doprinosi kašnjenju izvršavanja Godišnjeg plana, koji, nadamo se, ove godine neće biti samo mrtvo slovo na papiru. Do tada, za vas smo pripremili pregled zanimljivih poziva koje očekujemo ove godine:

U Prioritetnoj osi 1. Visoka zapošljivost i mobilnost radne snage planirana su ukupno tri poziva alokacije od gotovo 183 milijuna kuna. Sva tri poziva orijentirana su na pripadnike takozvane NEET skupine (akronim engleskih riječi za osobu koja nije u obrazovnom sustavu, nije zaposlena i ne usavršava se).

U Prioritetnoj osi 2. Socijalno uključivanje planirano je 10 poziva. Dva poziva za koje je Posredničko tijelo razine 1 Ministarstvo kulture Republike Hrvatske (“Mediji zajednice – potpora socijalnom uključivanju putem medija – faza I”; “Umjetnost i kultura za djecu i mlade”) zapravo su odgođeni iz Plana za prošlu godinu, međutim nelogičnostima tu nema kraja – indikativni datum objave poziva “Mediji zajednice” jest ožujak 2019. godine, mjesec koji je upravo prošao. Dodan je i poziv “Čitanjem do uključivog društva”. Ministarstvo turizma pripremit će poziv povezan s poboljšanjem pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava pripremit će poziv “Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I.” kao i poziv posvećen društvenom poduzetništvu hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku pripremit će 4 poziva od kojih se posebno ističe “Igraj se i uči – pružanje usluge produženog boravka i aktivnosti tijekom školskih praznika”. Potencijalni prijavitelji na ovaj poziv su osnovne škole i osnivači osnovnih škola, a sam poziv pokazuje nastavak trenda da se nešto što bi trebala biti redovna izdvajanja države financira iz Europskog socijalnog fonda.

Tako će se i u okviru Prioritetne osi 3. Obrazovanje i cjeloživotno učenje u okviru poziva Ministarstva znanosti i obrazovanja sufinancirati troškovi uključivanje djece u socioekonomski nepovoljnijoj situaciji u predškolske ustanove.

U Prioritetnoj osi 4. Dobro upravljanje nadležan je Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske koji u proteklim godinama ne može biti istaknut po pitanju ažurnosti u objavi poziva. U Planu za 2019. godinu je sada i poziv “Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za provedbu programa građanskog odgoja i obrazovanja” koji je u visokom stadiju pripravnosti još od kraja 2017. godine, ali bez valjanoga opravdanja nije bio raspisan u 2018. godini.

Osim spomenutoga, predviđeno je i nekoliko poziva koji su sufinancirani iz ITU mehanizma. Sam pogled na ovaj Godišnji plan, s već aktualnim kašnjenjima i s brojem poziva prebačenih iz 2018. u 2019. godinu, ne daje naslutiti da će se isti provesti kako je, navodno, u prosincu 2018. godine odobren, a tek 25. ožujka 2019. godine objavljen. Čini se da je to nastavak problema u koordinaciji u izvršenju ovog Operativnog plana.

Godišnji plan možete pronaći na naslovnici našega portala.

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice