#Vijesti-eu

HGK: Drvnu industriju čekaju promjene koje se neće moći realizirati bez novca iz fondova EU

12

Srpanj

Objavljeno

Hrvatska drvoprerađivačka industrija konkurentnost više ne može graditi samo na dostupnosti kvalitetne sirovine i jeftine radne snage, već se mora okrenuti modernizaciji proizvodnje i većem iskorištavanju novca iz fondova EU, poruka je Hrvatske gospodarske komore (HGK) koja je u ponedjeljak predstavila rezultate istraživanja o drvnoj industriji u Hrvatskoj koje je provela u suradnji s konzultantskom kućom PricewaterhouseCoopers Savjetovanje.

Potrebna je veća digitalizacija i robotizacija proizvodnje

Među mjerama za jačanje drvne industrije u Hrvatskoj u HGK navode potrebu za većom digitalizacijom i robotizacijom, zatim za unapređenjem dizajna i međunarodnog brendiranja. Sve to, dodaju, podrazumijeva i ozbiljne investicije koje neće biti moguće realizirati bez iskorištavanja fondova EU.

“U sklopu nove kohezijske politike, kroz dva konkretna cilja – pametna i zelena Hrvatska, bit će dostupno oko milijardu eura ulaganja za razvoj regija, a jedan od najznačajnijih industrijskih sektora u toj priči bit će drvoprerađivački. On otvara velike prilike za razvoj panonske regije, Like, ali i sjevera Hrvatske”, ocijenila je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak.

Prosječna plaća u branši 672 eura

“Ozbiljno je zaostajanje domaćih tvrtki za trendovima industrije 4.0 u smislu automatizacije, robotizacije i digitalizacije proizvodnih procesa te posljedično sve manja konkurentnost na svjetskom tržištu. Stoga su nam ciljevi restrukturirati i tehnološki unaprijediti drvoprerađivačku industriju, poticati više razrede dovršenosti tehnoloških i dizajnerskih proizvoda, odnosno proizvoda s identitetom tvrtke i zemlje podrijetla”, poručio je i voditelj Odbora za EU fondove i politike pri Udruženju drvoprerađivačke industrije HGK Ivić Pašalić.

Prema podacima iz Analize stanja i perspektiva u sektoru prerade drva i proizvodnje namještaja u Hrvatskoj, koju je Komora predstavila u ponedjeljak, drvoprerađivačka industrija zapošljava oko 25.000 radnika, ili gotovo 11 posto ukupno zaposlenih u prerađivačkoj industriji. U tom je sektoru više od 2000 tvrtki, od kojih 95 posto spada u kategoriju mikro i malih tvrtki. Prosječna plaća u drvoprerađivačkoj industriji u Hrvatskoj u prošloj je godini iznosila 672 eura, ili pet posto više nego 2019. godine, ističu u HGK.

Adriano Milovan

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice