#Vijesti-eu

GRAĐANI ŽELE DA SE EUROPA SUOČI S PROBLEMIMA TERORIZMA, MIGRACIJA I NEZAPOSLENOSTI

19

Rujan

Objavljeno

Eurobarometar je objavio rezultate ankete koju je proveo u svibnju 2018. godine. Ispitanicima je predočeno 15 političkih područja te su bili upitani bi li trebala Europa činiti više ili manje u svakom od tih područja. Samo pitanje je poprilično diskutabilno, jer u svim aspektima društvenog i političkog života postoji prostor za napredak, ali ono što iz ovih rezultata možemo doznati jest koja su to područja najvažnija građanima Europske unije. Borba protiv terorizma, nezaposlenosti i zaštita okoliša tako su se nametnula kao tri područja u kojima građani žele više angažmana Europske unije.

Po pitanju terorizma, 32% ispitanika smatra da je Europska unija učinila dovoljno, a taj postotak je narastao sa 23% prema odgovorima na isto pitanje iz travnja 2018. godine. U isto vrijeme 57% ispitanika smatra da Europa ne čini dovoljno po ovom pitanju, ali se taj postotak smanjio s visokih 69% koliko je izmjereno u travnju.

Kada se radi o migracijama, 29% smatra da je Europa učinila dovoljno, dok je samo mjesec dana ranije od ovog ispitivanja tako mislilo tek 23% građana, a da Europa ne čini dovoljno smatra 58% ispitanika. U travnju 2018. godine takvog je mišljenja bilo više – 66%.

Potpora Europskoj uniji tako raste i kada govorimo o nezaposlenosti: u travnju je tek 23% ispitanika smatralo da Europa čini dovoljno po pitanju borbe protiv nezaposlenosti, dok je u svibnju taj postotak narastao na 29%. Broj onih koji smatraju angažman Europske unije nedostatnim je ponovno smanjen – s 69% u travnju na 59% u svibnju.

Ovi podaci nam govore da postoji umjeren, ali i kontinuiran rast povjerenja građana Europske unije u njezine institucije, unatoč velikim razlikama rezultata kada se međusobno uspoređuju različite države članice Europske unije. Ako želite pogledati kako su odgovarali ispitanici iz pojedinih država, pa tako i iz Republike Hrvatske, pogledajte interaktivnu grafiku dostupnu na ovoj poveznici.

Izvor: Europski parlament

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice