#Vijesti-eu

Fond Europskog vijeća za inovacije: prva vlasnička ulaganja u revolucionarne inovacije u iznosu od 178 milijuna eura

8

Siječanj

Objavljeno

Komisija je danas najavila prvi krug izravnih vlasničkih ulaganja putem novog Fonda Europskog vijeća za inovacije (EIC). U 42 vrlo inovativna perspektivna nova poduzeća te mala i srednja poduzeća uložit će se vlasnički kapital ukupne vrijednosti od oko 178 milijuna eura kako bi im se pomoglo da razviju i prošire revolucionarne inovacije u zdravstvu, kružnom gospodarstvu, naprednoj proizvodnji i drugim područjima. Od tih je poduzeća francuski CorWave(link is external) prvo poduzeće iz EU-a koje će primiti ulaganja iz Fonda EIC-a.

Fond Europskog vijeća za inovacije (EIC) osnovan je u lipnju 2020. kao revolucionarna Komisijina inicijativa za izravna vlasnička i kvazivlasnička ulaganja (u iznosu od 500 000 do 15 milijuna eura) u kapital perspektivnih novih poduzeća i MSP-ova. To je prva intervencija EU-a u obliku izravnih vlasničkih ulaganja. U sadašnjoj fazi Fond ulaže vlasnički kapital u kombinaciji s bespovratnim sredstvima u okviru mješovitog financiranja putem Akceleratora, pilot-programa EIC-a. Mogu se dodijeliti sredstva (bespovratna sredstva i vlasnički kapital) u maksimalnom iznosu od 17,5 milijuna eura.

Cilj je Fonda EIC-a nadoknaditi kritični manjak sredstava s kojim se inovativna poduzeća suočavaju kada trebaju komercijalizirati tehnologije koje su doveli do visoke razine tehnološke spremnosti. Fond će pomoći da se taj manjak sredstava nadoknadi već u početnoj fazi, u kojoj tržište poduzetničkog kapitala u Uniji i dalje zaostaje u usporedbi s globalnim tržištem. Glavna svrha Fonda nije maksimizirati povrat ulaganja, već ostvariti velik učinak ulaganjem dugoročnog kapitala u rast poduzeća u sektoru revolucionarnih i disruptivnih tehnologija.

Cilj je Fonda podupirati ravnopravnost i ravnotežu spolova te uvelike pridonijeti održivosti, s posebnim naglaskom na zdravstvo, otpornost te zelenu i digitalnu tranziciju. U današnje je vrijeme njegova uloga još važnija zato što je kriza uzrokovana koronavirusom snažno utjecala na mnoge MSP-ove u Uniji, među kojima su i brojna inovativna perspektivna nova poduzeća.

Ovo je prvi put da Komisija u perspektivna nova poduzeća ulaže izravni vlasnički ili kvazivlasnički kapital, odnosno vlasnički kapital u kombinaciji s bespovratnim sredstvima, a očekuje se da će vlasnički udjeli iznositi od 10 % do 25 %.

Izvor: www.ec.europa.eu

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice