#Vijesti-eu

Europsko vijeće za inovacije – novitet unutar programa Obzor Europa!

28

Rujan

Objavljeno

Okvirni program EU-a za istraživanje i inovacije Obzor Europa (2021. – 2027.) nasljednik je programa Obzor 2020, kojim se nastoji poticati znanstvenu i tehnološku izvrsnost EU-a i jačati europski istraživački prostor (EIP), ulagati u pronalaženje rješenja za prioritete politika, uključujući zelenu i digitalnu tranziciju te ciljeve održivog razvoja, kao i jačati prihvaćanje inovacija, povećati konkurentnost i broj radnih mjesta u Europi.

Europsko vijeće za inovacije predstavlja jedan od velikih noviteta ovog programa koje služi kao potpora revolucionarnim i disruptivnim inovacijama s potencijalnom rasta, a koje su prerizične za privatne ulagače. Naime, čak 70% proračuna je namijenjeno mikro, malim i srednjim poduzetnicima (MSP), a njegove su glavne značajke:

  • Pomaže istraživačima i inovatorima da stvore tržišta budućnosti i potaknu privatno financiranje i rast svojih poduzeća,
  • Usmjereno je na inovacije, preuzima rizike i prilagodljivo je, uz proaktivno upravljanje i naknadno praćenje,
  • Uglavnom djeluje „odozdo prema gore“, no usmjereno je i na strateške izazove,
  • Voditelji programa vijeća razvijaju vizije za revolucionarne inovacije i usmjeravaju portfelje.

Financijski instrumenti kojima se u ovom kontekstu premošćuje jaz između ideje i tržišta:

  • Tragač – bespovratna sredstva za istraživanje i inovacije od faze ranog razvoja tehnologije do provjere koncepta,
  • Tranzicija – bespovratna sredstva za istraživanje i inovacije od provjere koncepta do pretkomercijalne faze,
  • Akcelerator – bespovratna sredstva i ulaganja za pojedinačne MSP-ove i novoosnovana poduzeća od pretkomercionalne faze do tržišta i proširivanja.

AVELANT je jedna od vodećih tvrtki za strateško planiranje i upravljanje te pripremu i provedbu projekata financiranih iz fondova EU. U AVELANTU rade vodeći stručnjaci za fondove EU, javne nabave i strateško savjetovanje klijenata. Projektni portfelj tvrtke vrijedi više od pet milijardi eura i obuhvaća preko 500 uspješno provedenih projekata i savjetovanja. AVELANT je osnivač  i vlasnik Učilišta EU PROJEKTI, prvog hrvatskog i regionalnog učilišta o fondovima EU. Trebate li konzultantske usluge, slobodno nam se javite na info@avelant.hr ili 01/5534 878. 

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice