#Vijesti-eu

Europski zastupnici odobrili pomoć za oporavak od 8 milijardi eura za proizvođače hrane i ruralna područja

16

Prosinac

Objavljeno

Zastupnici u Europskom parlamentu odobrili su odredbe kojima se osigurava nesmetan prijelaz sa sadašnje poljoprivredne politike EU-a na buduću i pomoć od 8 milijardi eura za proizvođače hrane i ruralna područja.

Novi zakon EU-a, usvojen u srijedu, proširuje primjenu postojećih pravila Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) do kraja 2022. To osigurava da plaćanja poljoprivrednicima i korisnicima ruralnog razvoja mogu nastaviti.

Zahvaljujući zastupnicima u Europskom parlamentu, države članice moći će olakšati poljoprivrednicima dobivanje naknada za ozbiljne padove dohotka i za gubitke uzrokovane nepovoljnim klimatskim događajima, izbijanjem životinjskih ili biljnih bolesti ili napadima štetočina. Parlament je također donio mjere koje državama članicama daju više prostora za pružanje podrške poljoprivrednicima, posebno tijekom krize COVID-19.

Zastupnici u Europskom parlamentu također su uspjeli produljiti trajanje novih višegodišnjih projekata ruralnog razvoja koji se usredotočuju na organsku poljoprivredu i klimatske i ekološki prihvatljive mjere na više od tri godine, a u paket su uključili i projekte dobrobiti životinja.

Nedavno dogovorena pravila o načinima na koji poljoprivrednici, proizvođači hrane i ruralna područja mogu upotrijebiti pomoć od krize u iznosu od 8 milijardi eura za financiranje svog otpornog, održivog i digitalnog oporavka u sljedeće dvije godine također su dio ukupnog dogovora. Otprilike 30% novca za oporavak postat će dostupno 2021. godine, a preostalih 70% bit će pušteno 2022. godine.

Zastupnici u Europskom parlamentu uspjeli su osigurati najmanje 37% sredstava za oporavak za organske poljoprivrednike, za okoliš i klimatske akcije te za dobrobit životinja. Najmanje 55% fonda podržat će ulaganja na poljoprivrednim gospodarstvima koja doprinose elastičnom, održivom i digitalnom oporavku i pokretanju novih poljoprivrednika. Tekst koji su dogovorili zastupnici u Europskom parlamentu i države članice i koji je usvojen u Parlamentu još treba zeleno svjetlo Vijeća prije nego što stupi na snagu.

Ivor: www.europarl.europa.eu

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice