#Vijesti-eu

Europski revizorski sud: Postoji rizik od kašnjenja u korištenju europskih sredstava!

27

Listopad

Objavljeno

Europski revizorski sud (ECA)  je u utorak, 26. listopada 2021. godine, objavio godišnje izvješće o korištenju proračuna EU-a za 2020. godinu, zadnju godinu financijskog razdoblja 2014. – 2020. te je upozorio da i u ovom financijskom razdoblju 2021. – 2027. postoji rizik od kašnjenja s početkom povlačenja europskih sredstava kojih je u odnosu na prethodnu godinu znatno više.

Na predstavljanju u Bruxellesu predsjednik Suda Klaus-Heiner Lehne izjavio je da će EU „u tekućem programskom razdoblju potrošiti znatno više nego u prethodnome. Tijekom sljedećih sedam godina Uniji će na raspolaganju za potrošnju stajati 1,8 bilijuna eura. Tim je iznosom, osim izmijenjenog VFO-a za razdoblje 2021. – 2027. u vrijednosti od 1,1 bilijuna eura, obuhvaćen i instrument za oporavak – inicijativa „Next Generation EU” – u vrijednosti od 750 milijardi eura, kao odgovor EU-a na krizu uzrokovanu bolešću COVID-19”.

Zbog zakašnjelog početka provedbe prethodnog programskog razdoblja, sredstva iz tog razdoblja iskorištavaju se sporije nego što je to planirano stoga su revizori upozorili da postoji rizik da se to ponovi i u ovom programskom razdoblju. Do kraja 2020. isplaćeno je tek 55% dogovorenih financijskih sredstava EU-a za razdoblje 2014. – 2020. što je dovelo do povećanja nepodmirenih obveza koje su na kraju 2020, godine iznosile 303,2 milijarde eura. Predviđena sredstva za to programsko razdoblje 2014. – 2020. mogu se koristiti do kraja 2023. godine.

Hrvatska iz Europskih strukturnih i investicijskih (ESI) fondova ima na raspolaganju ima ukupno 10.731 eura, od čega je do kraja 2020. godine iskorišteno 47%. Do početka listopada ove godine Hrvatska je imala preko 122% ugovorenih sredstava u odnosnu na dodijeljena, ali je po isplatama i dalje na začelju ljestvice u odnosu na druge europske zemlje.

Ivana Maletić, hrvatska članica ECA-e tvrdi da Hrvatska kao nova članica u prvim godinama članstva nije imala dovoljno pripremljenih projekata, no se sada sve ubrzava i očekuje veliki porast u povlačenju sredstava. Također je navela primjer velikog projekta izgradnje Pelješkog mosta zbog kojeg će se isplaćenost povećati čak za 20%, nakon što sredstva ove i sljedeće godine budu isplaćena do kraja.

Europski revizorski sud je neovisni revizor Europske unije koji upozorava na rizike, pruža jamstva, upućuje na nedostatke i primjere dobre prakse te daje smjernice donositeljima politika i zakonodavcima o tome kako poboljšati upravljanje politikama i programima EU-a. Na temelju revizije korištenja proračuna EU-a za 2020. godinu u cijeloj Uniji prijavljeno je šest slučajeva u kojima se sumnja na prijevare te je Europski ured za borbu protiv Prijevara (OLAF) pokrenuo istrage o tim slučajevima.

Izvor: HINA

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice