#Vijesti-eu

Europski parlament usvojio je Direktivu o energetskim svojstvima zgrada

17

Prosinac

Objavljeno

Europski parlament usvojio je Direktivu o energetskim svojstvima zgrada kojom će se brzati energetska obnova zgrada što je jedan od najvažnijih čimbenika u nastojanju da se smanje staklenički plinovi na 55% do 2030. godine.

U Europi je danas gotovo tri četvrtine zgrada energetski neučinkovito jer su se mnoge od njih gradile prije ovih europskih zahtijeva. Očekuje se da će se u velikoj većini njih živjeti do 2050. godine, a uz to, mnoge se griju i na fosila goriva.

Direktivom su obuhvaćene energetske potrebe za toplinsku izolaciju, zagrijavanje i hlađenje prostorija i rasvjetu, a osim što se njome želi ubrzati obnova zgrada, cilj je osigurati i stabilno okruženje za odluke o ulaganjima. Sada je na državama članicama da donesu dugoročne strategije obnove zgrada i postupno uvođenje minimalnih standarda energetskih svojstava.

Izvjestitelj Seán Kelly (EPP) naglasio je: „Rješavanje energetske učinkovitosti zgrada trebalo bi biti preduvjet za planove postizanja energetske učinkovitosti svake države članice, ali postojeće dugoročne strategije obnove koje su podnijele države članice neće nam omogućiti postizanje tog cilja ako ne prilagodimo naše životne i radne prostore.“

Europska povjerenica Stella Kyriakides rekla je da neke države članice imaju visoke ciljeve, ali da i neke od njih trebaju intenzivirati svoje napore i više ulagati, te dodala „Komisija se slaže s Parlamentom kako državama članicama treba pomoći glede donošenja strategija te posebno uskladiti predložak za razvoj strategija.”

Direktivom se planira i poticati korištenje oblika prijevoza na alternativni pogon povećanjem broja parkirnih mjesta za punjenje električnih vozila u zgradama, osiguravanjem sigurnih parkirnih mjesta za električne bicikle unutar zgrada i sličnim intervencijama.

Izvor: HINA

AVELANT je jedna od vodećih tvrtki za strateško planiranje i upravljanje te pripremu i provedbu projekata financiranih iz fondova EU. U AVELANTU rade vodeći stručnjaci za fondove EU, javne nabave i strateško savjetovanje klijenata. Projektni portfelj tvrtke vrijedi više od pet milijardi eura i obuhvaća preko 500 uspješno provedenih projekata i savjetovanja. Trebate li konzultantske usluge za javnu nabavu, slobodno nam se javite na info@avelant.hr ili 01/5534 878.

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice