#Vijesti-eu

EUROPSKI PARLAMENT DAO ZELENO SVJETLO PROGRAMU INVESTEU

25

Travanj

Objavljeno

U proračunskom razdoblju 2021. – 2027. kroz program InvestEU osigurati će se da sredstva EU-a za svrhu financiranja investicijskih projekata budu dostupnija te da se osigura njihova učinkovitost. Navedeni program će pod jednim imenom objediniti Europski fond za strateška ulaganja i 13 drugih financijskih instrumenata EU-a, koji su služili kao potpora ulaganjima u EU.

Programom InvestEU nastavlja se inovativan pristup ulaganjima iz Junckerovog plana, koji je do sada podrazumijevao ograničeno korištenje javnih sredstava uz proračunsko jamstvo EU s ciljem mobilizacije značajnih sredstva iz privatnog i javnog sektora. Jamstvo EU namijenjeno je za ulaganja u četiri glavna područja: održivu infrastrukturu, istraživanja, inovacije i digitalizaciju, mala i srednja poduzeća te socijalna ulaganja i stjecanje vještina i iznosi 38 milijardi eura. Predviđa se da bi jamstvo trebalo pokrenuti dodatna ulaganja u Europi u iznosu od 650 milijardi eura.

Rad fonda InvestEU temelji se na partnerstvu s grupom Europske investicijske banke, međutim, u provedbi će biti otvoren i drugim partnerima. Proračunski aspekti programa InvestEU još uvijek ovise o općem dogovoru o sljedećem sedmogodišnjem proračunu EU-a.

Radu fonda InvestEU pridonijeti će i savjetodavni centar InvestEU, koji će pružati prilagođenu potporu korisnicima te portal InvestEU koji će omogućiti jednostavniji pristup portfelju razvijenih projekata.

Potpredsjednik Komisije za zapošljavanje, rast, ulaganja i konkurentnost Jyrki Katainen izjavio je: “Stiže nova generacija potpore ulaganjima u EU-u. Poduzetnici će uskoro moći lakše doći do sredstava EU-a koja će im pomoći da svoje ideje pretoče u konkretne projekte. EU će tako lakše zadržati čelnu poziciju u inovacijama i odgovoru na klimatske promjene i pritom će otvarati radna mjesta i činit će sve da osigura socijalno, ekološki i ekonomski održiv model rasta”.

Izvor: Europska komisija

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice