#Vijesti-eu

EUROPSKI PARLAMENT AKTIVNO PROTIV PLASTIKE ZA JEDNOKRATNO KORIŠTENJE

12

Listopad

Objavljeno

Europski parlament je, izgleda, odlučan u tome da nešto poduzme po pitanju katastrofalnog učinka plastičnog otpada na prirodu i prirodne resurse u Europi. Zbog toga je danas objavio podatke i infografike o tim učincima, kao i o novim aktivnostima Europske unije u smjeru suzbijanja količine plastičnog otpada.

“Posljedice kulture korištenja jednokratne plastike koja se odbacuje bez reciklaže mogu se vidjeti na obalama mora i oceana svugdje. Plastični otpad sve više i više zagađuje oceane i sukladno nekim procjenama, do 2050. godine će u oceanima biti više kilograma plastike nego kilograma ribe” – piše na stranici Europskog parlamenta. Zbog toga Europski parlament pronalazi načine zabrane korištenja 10 plastičnih proizvoda za jednokratno korištenje koji čine čak 70% plastičnog otpada u moru.

Plastika nije samo problem zagađenja okoliša, već šteti i morskim životinjama koji se mogu zaplesti u veće komade ili zabunom unijeti manje komade plastike umjesto hrane. Kada plastika uđe u njihov probavni trakt, spriječit će ih u probavi normalne hrane i apsorpciji hranjivih sastojaka, uz dodatnu opasnost od toksičnog kemijskog učinka na organizam.

“Ljudi jedu plastiku sudjelovanjem u hranidbenom lancu. Kako to može utjecati na ljudsko zdravlje je nepoznato” – upozorava Europski parlament. Osim zdravstvenih, zagađenje plastikom ima i negativne ekonomske učinke na lokalne zajednice koje žive od korištenja prirodnih resursa.

Predložene mjere su stoga potpuno zabraniti neke od najzastupljenijih proizvoda plastike za jednokratno korištenje poput plastičnih pribora za jelo i tanjura, štapića za balone, slamki, čaše – a to su ujedno proizvodi koje često možemo vidjeti na plažama. Također, Parlament želi postaviti ciljeve državama članicama za smanjenje korištenja plastike u pakiranju i prenošenju hrane i pića.

Sljedeća mjera jest derivacija načela “onečišćivač plaća” kroz prijedlog da oni proizvođači koji ne počnu zamjenjivati plastične proizvode prihvatljivom, ne-plastičnom alternativnom, počnu plaćati troškove upravljanja plastičnim otpadom. Parlament također smatra da se velik pomak može učiniti po pitanju plastičnih bočica, odnosno, njihova 90-postotnog recikliranja.

Važno je i podizanje svijesti, zato Parlament predlaže postavljanje upozorenja na proizvode koji su sačinjeni od plastike. Zastupnici će o ovim mjerama raspravljati na plenarnoj sjednici 22. listopada 2018. godine, a klasat će o njima sljedeći dan.

Izvor: Europski parlament

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice