#Vijesti-eu

EUROPSKI INVESTICIJSKI FOND I EUROPSKA KOMISIJA OMOGUĆILI 8 MILIJARDI EURA ZA FINANCIRANJE 100 000 MALIH I SREDNJIH PODUZETNIKA

7

Travanj

Objavljeno

Europska komisija je 6. travnja objavila mjeru kojoj je svrha pomoć malim i srednjim poduzetnicima (MSP), koja je bila najavljena 13. ožujka.

Iz Europskog fonda za strateško ulaganje osigurano je milijardu eura kao jamstvo Europskom investicijskom fondu, koji će pak osigurati davanje jamstava bankama i drugim davateljima kredita kako bi se osigurala likvidna sredstva za najmanje 100 000 MSP-ova i malih poduzeća srednje tržišne kapitalizacije koji su pogođeni gospodarskim posljedicama pandemije koronavirusa, a ukupni iznos financiranja procjenjuje se na 8 milijardi eura. Rezervirana sredstva će se moći isplaćivati već u travnju.

“Poduzeća u cijeloj Europi u teškoj su situaciji. EU brzo reagira kako bi ublažio posljedice aktualne krize te pomogao malim i srednjim poduzećima, koja su posebno osjetljiva. Komisija i Europski investicijski fond danas su omogućili da se europskim MSP-ovima zahvaćenima pandemijom koronavirusa brzo isplate gotovinska sredstva u ukupnom iznosu od 8 milijardi eura.  Sredstva će se početi isplaćivati već ovaj mjesec preko lokalnih banaka i davatelja kredita kako bi se pomoglo najteže pogođenimaizjavio je podpredsjednik  Europske komisije Valdis Dombrovskis.

Na temelju poziva na iskaz interesa financijski posrednici koji imaju sporazume s EIF-om nova će jamstva moći iskoristiti odmah po podnošenju zahtjeva, a ostali financijski posrednici će morati proći vrlo kratak postupak prijave. MSP-ovi će zajmove moći zatražiti izravno od lokalnih banaka i davatelja kredita koji sudjeluju u tom programu.

Izvor: Europska komisija-predstavništvo u Hrvatskoj

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice