#Vijesti-eu

EUROPSKA NAGRADA ZA PROMICANJE PODUZETNIŠTVA 2019.

25

Ožujak

Objavljeno

Europska komisija svake godine nagrađuje projekte ili inicijative koje s ciljem poticanja poduzetništva provode javna tijela samostalno ili u partnerstvu s poduzetnicima. Europska nagrada za promicanje poduzetništva (European Enterprise Promotion Awards – EEPA) lansirana je kako bi se kroz primjere najboljih praksi i politika otvorile nove mogućnosti za razvoj poduzetništva i rast zapošljavanja.

U natječaju za dodjelu EEPA 2019 nagrade sudjeluje 28 zemalja članica Europske unije, Island, Norveška, Srbija i Turska. Na natječaj se mogu prijaviti nacionalne organizacije, gradovi i općine, regije i zajednice, a dozvoljena su i javno-privatna partnerstva tijela javnih vlasti i poduzetnika.

Velika nagrada žirija pripast će glavnom pobjedniku, ali slavit će i oni koji će dobiti popratne nagrade u šest kategorija: Promicanje poduzetničkog duha; Ulaganje u poduzetničke vještine; Poboljšanje poslovnog okruženja; Poticanje internacionalizacije poslovanja; Podupiranje razvoja zelenih tržnica i učinkovitosti resursa; Odgovorno i uključivo poduzetništvo.

Kvalificiranje za EEPA 2019 nagradu odvija se u dvije faze. U prvoj fazi, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta koordinira natječaj EEPA 2019 na nacionalnoj razini i putem Odbora za vrednovanje i odabir projekata, na temelju propisanih EU kriterija, odabire dva projekta iz dvije različite kategorije koje nadalje kandidira na EU razinu. U drugoj fazi Europska komisija odabire članove Europskoga žirija koji razmatra prijave svih zemalja koje sudjeluju u EEPA 2019 natječaju i vrši odabir na EU razini.

Prijave se moraju odnositi na nedavne projekte/inicijative koji su uspješno završeni, a trajali su najmanje dvije godine ili postojeće projekte/inicijative koji su još uvijek u tijeku ali se uspješno provode te je mjerljiv njihov rezultat/utjecaj na razvoj npr. grada/općine u razdoblju od dvije godine.

Prijave se podnose do 24. svibnja, a sve o procesu prijave možete saznati na ovoj poveznici.

Izvor: Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta.

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice