#Vijesti-eu

Europska komisija potpisala prvi ugovor s poduzećem AstraZeneca za proizvodnju cjepiva protiv COVID-19

28

Kolovoz

Objavljeno

27. kolovoza 2020. godine je službenim potpisom obiju strana na snagu stupio prvi ugovor koji je Europska komisija u ime država članica EU-a sklopila s jednim farmaceutskim poduzećem, a riječ je o poduzeću AstraZeneca. Taj će ugovor omogućiti nabavu cjepiva protiv bolesti COVID-19 u svim državama članicama EU-a te doniranje tog cjepiva zemljama s niskim i srednjim dohotkom ili preusmjeravanje cjepiva u druge europske zemlje.

Na temelju ugovora sve će države članice moći kupiti 300 milijuna doza cjepiva koje proizvede poduzeće AstraZeneca te dodatnih 100 milijuna doza, što će se distribuirati razmjerno broju stanovnika.

Komisija nastavlja pregovore o sličnim sporazumima s drugim proizvođačima cjepiva te je uspješno zaključila preliminarne razgovore s poduzećima:

  1. Sanofi-GSK(31. srpnja),
  2. Johnson & Johnson(13. kolovoza),
  3. CureVac(18. kolovoza)
  4. Moderna(24. kolovoza).

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: „Komisija neprestano radi na tome da građanima EU-a što prije pruži sigurno i učinkovito cjepivo protiv bolesti COVID-19. Stupanje na snagu ugovora s poduzećem AstraZeneca važan je korak naprijed u tom pogledu. Sa zadovoljstvom očekujem povećanje portfelja potencijalnih cjepiva zahvaljujući ugovorima s drugim farmaceutskim poduzećima i suradnju s međunarodnim partnerima za univerzalan i pravedan pristup cijepljenju.

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides izjavila je: „Naši su pregovori donijeli jasne rezultate: prvim potpisanim ugovorom ispunili smo obvezu osiguravanja raznolikog portfelja cjepiva radi zaštite javnog zdravlja naših građana.Današnjim potpisivanjem, za koje su važne temelje postavile Francuska, Njemačka, Italija i Nizozemska, osigurat će se da se doze cjepiva koje se pokaže učinkovitim i sigurnim isporuče svim državama članicama.Očekujemo da ćemo vrlo brzo najaviti dodatne sporazume s drugim proizvođačima cjepiva. 

AstraZeneca i Sveučilište u Oxfordu udružili su snage kako bi razvili i distribuirali potencijalno cjepivo tog sveučilišta na osnovi rekombinantnog adenovirusa, koje bi trebalo spriječiti zarazu bolešću COVID-19.

Potencijalno cjepivo poduzeća AstraZeneca već je u fazi II/III opsežnog kliničkog ispitivanja nakon obećavajućih rezultata faze I/II u smislu sigurnosti i imunogenosti.

Današnji ugovor temelji se na sporazumu o prethodnoj kupnji sklopljenom 14. kolovoza s poduzećem AstraZeneca, koji će se financirati sredstvima iz Instrumenta za hitnu potporu. „Uključivi savez za cjepiva” zemalja koje su započele pregovore s poduzećem AstraZeneca (Njemačka, Francuska, Italija i Nizozemska) zatražio je od Komisije da preuzme postupak i potpiše sporazum u ime svih država članica.

Odluka o potpori za cjepivo koje je predložilo poduzeće AstraZeneca donesena je, među ostalim, zbog razborita znanstvenog pristupa i primijenjene tehnologije (cjepivo ChAdOx1 razvijeno na osnovi nereproduktivnog rekombinantnog adenovirusa čimpanze), brzine isporuke velikih količina, troškova, raspodjele rizika, odgovornosti i proizvodnog kapaciteta za opskrbu cijele Unije.

Regulatorni procesi će biti fleksibilni, ali robusni kao i uvijek. Komisija će zajedno s državama članicama i Europskom agencijom za lijekove iskoristiti postojeće fleksibilne mogućnosti u regulatornom okviru EU-a kako bi ubrzala odobrenje i dostupnost uspješnih cjepiva protiv bolesti COVID-19, primjenjujući pritom standarde kvalitete, sigurnosti i djelotvornosti cjepiva.

Potrebni sigurnosni zahtjevi i posebna procjena Europske agencije za lijekove koji su dio postupka odobrenja za stavljanje na tržište u EU-u jamče da će prava građana ostati u potpunosti zaštićena.

Kako bi se nadoknadili takvi visoki rizici koje preuzimaju proizvođači, ugovorima o prethodnoj kupnji predviđeno je da države članice proizvođaču nadoknade štetu za obveze nastale pod određenim uvjetima. Poduzeća i dalje snose odgovornost.

Izvor: Europska komisija

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice