#Vijesti-eu

Europska komisija: Postignut neformalni politički dogovor o proračunu EU za 2022. godinu

19

Studeni

Objavljeno

Europska komisija priopćila je da su Europski parlament i Vijeće Europske unije postigli u ponedjeljak, 15. studenog 2021. godine, neformalni politički dogovor o proračunu EU za 2022. godinu od gotovo 170 milijardi eura.

Hrvatski zastupnik Karlo Ressler, kao jedan od glavnih pregovarača istaknuo je: „Iznimno sam zadovoljan. Zajedno s cijelim timom Europskog parlamenta uspjeli smo dodatno ojačati europski proračun za 480 milijuna eura, a ukupna povećanja za ključne programe su i veća. Glavni fokus bio je na potpori za malo i srednje poduzetništvo, uključujući turizmu, znanosti, zdravstvu, te dodatnom poticaju digitalnoj i zelenoj tranziciji“ te nastavio: „Ako želi biti globalno relevantan akter, Europa mora predvoditi aktivnosti u borbi protiv pandemije, kao i pomoći u nepredvidivim humanitarnim i kriznim situacijama kako bi se izbjegao i migracijski pritisak na europske granice. Kroz proračun smo nastojali mobilizirati dodatna sredstva kako bi osigurali sigurno i stabilno okruženje za sve europske građane, zaštitili europske vanjske granice, te osnažili kapacitete Europske unije kada je potrebna brza reakcija na nepredvidive okolnosti, poput situacije u Afganistanu ili one na granici s Bjelorusijom.“

Prema dogovoru, za potporu oporavku poticanjem ulaganja u ekonomsku, socijalnu i teritorijalnu koheziju u obvezama je namijenjeno 49,7 milijardi eura, za zajedničku poljoprivrednu politiku namijenjeno je 53,1 milijardi eura, dok je za Europski poljoprivredni fond namijenjeno 971,9 milijuna eura.

Za program Obzor Europa namijenjeno je 12,2 milijardi eura u svrhu ulaganja u istraživanja u području zdravstva, digitalizacije, industrije, svemira, klime, energije i mobilnosti, dok je za Program jedinstvenog tržišta namijenjeno 613,5 milijuna eura u svrhu potpore i poticanja konkurentnosti te malih i srednjih poduzeća, između ostalog u turizmu. Isto tako, u svrhu ulaganja u mlade, programu ERASMUS+ namijenjeno je 3,4 milijardi eura, dok je programu Kreativna Europa namijenjeno 406 milijuna eura za ulaganje u kulturni i kreativni sektor.

U svrhu potpore europskoj zdravstvenoj uniji i sveobuhvatnog odgovora na zdravstvene potrebe europskih građana, programu EU4Health namijenjeno je 839,7 milijuna eura. Fondu za pravednu tranziciju namijenjeno je 1,2 milijardi eura te 755,5 milijuna eura za potporu zaštiti okoliša i klime u okviru programa LIFE. 2,8 milijardni eura namijenjeno je Instrumentu za povezivanje Europe u svrhu izgradnje suvremene visokoučinkovite prometne infrastrukture, Fondu za unutarnju sigurnost ide 227,1 milijuna eura, Europskom fondu za obranu određeno je 945,7 milijuna eura.

Izvor: HINA

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice