#Vijesti-eu

Europska komisija pokrenula mrežnu platformu za sigurna putovanja i turizam u EU-u: „Re-open EU”

16

Lipanj

Objavljeno

Komisija danas pokreće novu mrežnu platformu „Re-open EU” za siguran nastavak putovanja i turizma u Europi. Na platformi će biti dostupne informacije u stvarnom vremenu o granicama, dostupnim prijevoznim sredstvima i turističkim uslugama u državama članicama. „Re-open EU” sadržavat će praktične informacije država članica o ograničenjima putovanja, javnozdravstvenim i sigurnosnim mjerama, primjerice o ograničavanju socijalnih kontakata ili nošenju maski za lice, te druge korisne informacije o turističkoj ponudi u EU-u i državama članicama. Tako će se Europljanima omogućiti da donose odgovorne i promišljene odluke o rizicima povezanima s koronavirusom dok planiraju odmore i putovanja tijekom i nakon ovog ljeta.

Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište, izjavio je “Nakon višetjednog ograničenja kretanja ponovno se otvaraju unutarnje granice EU-a. Na novoj internetskoj stranici „Re-open EU” putnici će lako moći pronaći informacije koje su im potrebne da bi pouzdano planirali putovanja i sigurno proveli odmor. Bit će korisna za vlasnike malih restorana i hotela te gradove diljem Europe jer će na njoj moći vidjeti kakva su inovativna rješenja razvili drugi”.

Povjerenica za inovacije i istraživanje Mariya Gabriel, koja je zadužena i za Zajednički istraživački centar, izjavila je “Bogata europska kulturna baština jedna je od naših najvećih prednosti. Zbog ograničenja putovanja i zatvaranja većine lokaliteta sektor kulture i turizma proteklih je mjeseci pretrpio velike posljedice. Platforma „Re-open EU” pruža nam ažurirane informacije da sigurno krenemo iznova istraživati Europu”.

Platforma „Re-open EU” dio je paketa za turizam i promet koji je Komisija pokrenula 13. svibnja 2020. kako bi pomogla da se ponovno izgradi povjerenje putnika u EU-u i sigurno pokrene europski turizam uz poštovanje potrebnih mjera zaštite zdravlja. Nova platforma, koja je prilagođena i upotrebi na mobilnim telefonima kao internetska aplikacija, služi kao glavna referentna točka za svakog tko putuje u EU jer su na njoj centralizirane ažurirane informacije od Komisije i država članica. S pomoću interaktivne karte moći će se pretraživati informacije, novosti i savjeti za svaku od država članica EU-a. Platformi dostupnoj na 24 službena jezika EU-a moći će se jednostavno pristupiti putem aplikacije ili internetske stranice.

Na platformi će biti i informacije o programima pokroviteljskih vaučera koje potrošači mogu unaprijed kupiti za boravak ili obrok u omiljenim hotelima i restoranima. Tako mogu pridonijeti njihovu oporavku i pomoći europskoj ugostiteljskoj industriji nakon ukidanja ograničenja i ponovnog otvaranja granica. Zahvaljujući pokroviteljskim vaučerima poduzeća mogu prebroditi probleme s likvidnošću, a usluge pružaju kasnije. Iznos koji korisnik plati odlazi izravno pružatelju usluga. Novom namjenskom internetskom stranicom Komisija želi pomoći uključenim poduzećima i zainteresiranim korisnicima da se lakše povežu, posebice pri putovanju u inozemstvo.

Europska platforma za digitalnu kulturnu baštinu Europeana uvodi zbirku umjetničkih djela i fotografija Discovering Europe (Otkrivanje Europe) s nekima od najpoznatijih europskih znamenitosti. Osim toga, na stranici Europeana Pro poseban će dio biti namijenjen turizmu kako bi se stručnjacima za kulturnu baštinu pomoglo da se informiraju o inicijativama za potporu turizmu diljem EU-a.

Izvor: Europska komisija

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice