#Vijesti-eu

Europska komisija pokrenula javno savjetovanje o zaštiti i olakšavanju ulaganja unutar EU-a

27

Svibanj

Objavljeno

Europska komisija je 26. svibnja 2020. godine pokrenula javno savjetovanje o zaštiti i olakšavanju prekograničnih ulaganja unutar EU-a. Privatna ulaganja ključna su za financiranje europskog gospodarstva i poduzeća. Doprinose stvaranju radnih mjesta i diversifikaciji usluga i proizvoda na jedinstvenom tržištu. Privatno financiranje bit će posebno važno za uklanjanje negativnih gospodarskih posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik Komisije za gospodarstvo u interesu građana, izjavio je: „Moramo učiniti sve što je u našoj moći kako bismo pomogli Europi da se oporavi od pandemije koronavirusa. Poticanje prekograničnih ulaganja unutar EU-a sada je važnije nego ikad prije. Želimo li povećati prekogranična ulaganja, moramo povećati povjerenje ulagača. Potičem što više dionika da podijele svoja stajališta i iskustva u vezi s prekograničnim ulaganjima u EU-u i kako ih se može poboljšati“.

Ako želimo potaknuti pojedince i poduzeća da ulažu diljem EU-a i da imaju koristi od jedinstvenog tržišta, za naše ulagačko okruženje potrebna su jasna i dosljedna pravila s učinkovitim pravnim lijekovima. Kao što je najavljeno u Novoj industrijskoj strategiji za Europu, novi akcijski plan za uniju tržišta kapitala uključivat će inicijativu za jačanje zaštite ulaganja unutar EU-a te kako bi se omogućili raznolikiji izvori financiranja za europska poduzeća, posebice mala i srednja poduzeća.

Nakon nedavnog raskida bilateralnih ugovora o ulaganju unutar EU-a, današnjim javnim savjetovanjem građani EU-a i drugi dionici pozvani su da izraze svoja stajališta o prednostima ili slabostima prekograničnog ulaganja u EU-u. Cilj je ocijeniti postojeći okvir za zaštitu ulaganja, uključujući pravila i mehanizme za rješavanje sporova.

Javno savjetovanje uključit će se u buduće političke inicijative Komisije. Savjetovanje će biti otvoreno do 8. rujna 2020.

Izvor: Europska komisija

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice