#Vijesti-eu

Europska Komisija pokreće javno savjetovanje za obnovu energetski učinkovitih zgrada

15

Lipanj

Objavljeno

Komisija je 12. lipnja 2020. godine otvorila javno savjetovanje o mjerama za poticanje renovacije zgrada diljem EU-a. U zgradama se troši 40 % energije i stvara 36 % emisija stakleničkih plinova u EU-u. Stoga bi energetski učinkovitiji sektor zgrada bio dobar za planet i uvelike bi pridonio provedbi Europskoga zelenog plana.

Val obnove jedan je od prioriteta iz Komisijina novog paketa za oporavak jer ima velik potencijal za otvaranje radnih mjesta i ulaganja. Kroz regulatornu i financijsku potporu cilj je barem udvostručiti godišnju stopu obnove postojećeg građevinskog fonda. Ova će inicijativa biti središnji element zelenog i otpornog oporavka nakon krize Covid-19 te će postaviti kratkoročnu, srednjoročnu i dugoročnu viziju pokretanja i isporuke različitih razina obnove postojećeg građevinskog fonda.

U okviru savjetovanja Komisija želi prikupiti povratne informacije o tome kako povećati stopu i kvalitetu obnove zgrada s pomoću regulatornih, političkih i financijskih instrumenata. Savjetovanje će biti otvoreno do 9. srpnja, a primljene informacije izravno će se uključiti u prijedloge koji će Komisija predstaviti nakon ljeta.

Povjerenica za energetiku Kadri Simson izjavila je “Svakoj obitelji u Europi važno je da ima ugodan dom i da može plaćati račune za energiju, a mi im to želimo omogućiti. Osim toga, želimo obnoviti škole, bolnice i druge javne zgrade te poslovne prostore kako bi bili energetski učinkoviti i ekonomični. Val obnove otvorit će lokalna radna mjesta i donijet će ekonomsku korist za cijelu Europu.”

Ovo savjetovanje pruža dionicima priliku da strukturirano doprinesu ovom procesu. Savjetovanju možete pristupiti OVDJE, a zbog transparentnosti  od organizacija i poduzeća koja sudjeluju u javnim savjetovanjima traži se da se registriraju u Europskom registru transparentnosti OVDJE.

 

Izvor: Europska komisija

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice