#Vijesti-eu

Europska komisija objavila je nova pravila EU-a za državne potpore u području zaštite klime

22

Prosinac

Objavljeno

Europska komisija objavila je nove smjernice o državnim potporama koje će formalno biti usvojene u siječnju 2022. godine. Navedenim smjernicama će se državama članicama olakšati investicije u obnovljive izvore energije i projekte koji doprinose ispunjavanju klimatskih ciljeva.

S ciljem da se tim novim pravilima o državnim potporama za ekološke projekte pridonese  dekarbonizaciji gospodarstva, potpore se otvorene za sve tehnologije i mjere koje mogu doprinijeti ispunjavanju ciljeva iz Europskog zelenog plana što uključuje obnovljive izvore energije, mjere za energetsku efikasnost, pomoć za čistu mobilnost, infrastrukturu, cirkularno gospodarstvo, smanjenje onečišćenja, zaštitu i očuvanje bioraznolikosti te mjere koje bi trebale osigurati sigurnost opskrbe energijom.

Navedene smjernice određuju pod kojim se uvjetima državne potpore koje dodjeljuju države članice u području klime, zaštite okoliša i energije mogu smatrati kompatibilnom s jedinstvenim tržištem. Naime, Europska komisija je zadužena za nadgledanje državnih potpora kako bi se osiguralo da one ne narušavaju tržišno natjecanje.

Europska unija ima u planu smanjiti emisije stakleničkih plinova za 55% do 2030. godine, a do 2050. godine cilj je da postane klimatski neutralna, stoga će biti potrebne goleme investicije da bi se ti ciljevi i postigli.

Izvor: HINA

AVELANT je jedna od vodećih tvrtki za strateško planiranje i upravljanje te pripremu i provedbu projekata financiranih iz fondova EU. U AVELANTU rade vodeći stručnjaci za fondove EU, javne nabave i strateško savjetovanje klijenata. Projektni portfelj tvrtke vrijedi više od pet milijardi eura i obuhvaća preko 500 uspješno provedenih projekata i savjetovanja. Trebate li konzultantske usluge za javnu nabavu, slobodno nam se javite na info@avelant.hr ili 01/5534 878.

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice