#Vijesti-eu

Europska komisija je produljila okvir za državne potpore poduzećima do sredine sljedeće godine!

24

Studeni

Objavljeno

Europska komisija (EK) je produljila privremeni okvir za državne potpore što državama članicama EU-a omogućuje da prema potrebi produlje svoje potpore poduzećima koja još uvijek osjećaju posljedice krize.

Prema odluci donesenoj na početku pandemije, 19. ožujka 2020. godine, privremeni je okvir trebao vrijediti do 31. prosinca 2021. godine, a sada je produljen do 30. lipnja 2022.

Također su uvedena dva nova alata za potporu oporavka europskog gospodarstva – potpore ulaganjima kojima će se državama članicama pomoći prebroditi probleme nastale zbog nedostatka ulaganja te potpore solventnosti kojima će se privlačiti privatna sredstva koja će se moći ulagati u mala i srednja poduzeća, kao i novoosnovana poduzeća i mala poduzeća srednje tržišne kapitalizacije.

Države članice mogu dodijeliti jamstva privatnim posrednicima kako bi se stvorili poticaji za ulaganje u te vrste poduzeća što će im osigurati jednostavniji pristup financiranju vlasničkim kapitalom koje sama, u trenutnim gospodarskim uvjetima, teško uspijevaju privući.

Predsjednica EK za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager izjavila je da privremeni okvir državne potpore od početka pandemije državama članicama omogućuje pružanje ciljane i razmjerne potpore poduzećima kojima je potrebna pomoć, uz istodobno uvođenje zaštitnih mjera za očuvanje jednakih uvjeta na jedinstvenom tržištu te dodala: „Ovim ograničenim produljenjem pruža se mogućnost koordiniranog postupnog ukidanja kriznih mjera bez stvaranja negativnih učinaka te odražava predviđeni snažan oporavak europskog gospodarstva općenito.“

Izvor: Hina

VELANT je jedna od vodećih tvrtki za strateško planiranje i upravljanje te pripremu i provedbu projekata financiranih iz fondova EU. U AVELANTU rade vodeći stručnjaci za fondove EU, javne nabave i strateško savjetovanje klijenata. Projektni portfelj tvrtke vrijedi više od pet milijardi eura i obuhvaća preko 500 uspješno provedenih projekata i savjetovanja. Trebate li konzultantske usluge za javnu nabavu, slobodno nam se javite na info@avelant.hr ili 01/5534 878.

 

6 najvažnijih strateških dokumenata za ESI fondove

Prilikom pripreme projektnih prijedloga za prijavu na natječaje iz fondova EU potrebno je voditi računa o zakonodavnom i strateškom okviru Europske unije...

Saznajte koje su mogućnosti financiranja vaše projektne ideje putem projektnog obrasca

Preuzmite e-dokumente

Pristupite sadržaju stare stranice